Az egész világot magával ránthatja egy jéghegy leszakadása?

2017. július 6., csütörtök




Globális katasztrófába sodorhatja a bolygót.

Megdöbbentő, és nagyon aggasztó dolgot jeleznek előre a kutatók. Elmondásuk szerint egy óriási katasztrófa előfutára lehet a leszakadó óriásjéghegy.

Nem arról van szó, hogy drasztikus tengerszint emelkedést hozna, bár ez is benne van a dologban. Sokkal súlyosabb dolgot szabadíthat rá a bolygónkra...

A szerdán nyilvánosságra hozott műholdképekből kiderül, hogy jókora jéghegyről beszélünk.

A Larsen C selfjégről leváló darab valószínűleg minden idők legnagyobb jéghegyévé válik. Kiterjedése jóval nagyobb, mint egész Pest megye. Összesen legalább 6600 négyzetkilométer, vízalatti része pedig 210 méter "mély" is lehet.

Korábban apránként, fokozatosan alakult ki a az óriási, 200 kilométer hosszú repedés, melyhez mindössze már csak 5 kilométernyi kell, hogy a jégdarab teljesen elváljon egymástól.

Az adatok és előzetes kalkulációk alapján a jéghegy előre láthatólag néhány hónapon belül szakad le az Antarktiszról.

A Larsen C jégmező a területének összesen 10%-át elveszíti ezzel, így pedig egy olyan kataklizma bontakozhat ki, ami alapaiban sodorhat veszélybe mindent.

Az addig biztonságban levő szárazföldi jeget szolgáltatja ki veszélynek. Miután a szárazföldi jég szintén megolvad, egyszerűen az is beleomlik a tengerbe.

Ha ez megtörténik a globális tengerszint 10 centiméterrel is megemelkedhet, állítják a kutatók.

Ez pedig már igen is egy igen veszélyes tengerszint emelkedés, ami számtalan területet elönthet vízzel. Vagyis az egész olvadás és leszakadás egy olyan gyors ütemű láncolatot indíthat be, mely során felgyorsult a tengerek és világóceánok tengerszint emelkedése.

A Larsen A selfjege 1995 januárjában esett szét, a Larsen B hét évvel később jutott ugyanerre a sorsra. A Larsen C-t most az ESA Copernicus és CryoSat nevű műholdjai figyelik, és hihetetlenül gyors ütemben pusztul.

Sokak szerint még a mi életünkben bekövetkezhet, hogy rengeteg terület a víz martalékává válik, köztük New York, vagy Florida, Velence pedig szinte teljesen víz alá kerülhet.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány kataklizma


Megtekintések száma: 161328





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet