Az Egyesült Királyság légiereje speciális lézerfegyvereken dolgozik

2017. január 6., péntek




A Védelmi Minisztérium különleges lézertechnológián alapuló fegyvereket tesztel.

Az Egyesült Királyság is fel szeretne zárkózni a csúcstechnológiát birtokló nagy államokhoz. Ennek egyik első lépcsőjeként különleges, lézertechnológián alapuló fegyverarzenált szeretnének kifejleszteni.

A fejlesztések már zajlanak egy ideje titokban, és különféle eszközöket tesztelnek. Ezek jó része repülőkre, vadászgépekre szerelhető, és ha kiforr a technológia, akkor a brit légierő fogja majd őket használni vadászgépein.

Az első ténylegesen működő prototípustól sem állnak már túlságosan messze. Mint írtuk is, tesztek folytak az elmúlt hónapokban titokban, és hamarosan hadműveletekben is ki fogják ezeket próbálni, persze csak szimulált hadműveletekben.

Az előzetes hírek szerint valamikor 2019-ben mutathatják be hivatalosan az első olyan lézerfegyvert, melyet már éles csatákban is fognak használni a vadászgépek.

Egy belső forrás szerint azonban nem kizárt, hogy addig is titkos bevetések során ki fogják próbálni ezeket a technológiákat.

A tesztek során azt is vizsgálni fogják, hogy a pusztítása mellett mennyire hatékony, és hogy mennyire lehet a kijelölt célpontokat eltalálni vele.

Az előzetesen kiszivárgó információk alapján ezek a lézerfegyverek nagyon pontosak, és képesek már egészen nagy távolságokból likvidálni az ellenséget.

Ezek a lézerfegyverek olyan panelekből állnak, melyek gyakorlatilag korlátlan lövésre képesek, vagyis nem lesznek a vadászgépek muníció hiányában.

Ugyanakkor az energiakapacitás még nem a legnagyobb, de ezt a problémát is meg akarják oldani 2019-ig.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma a DSTL laboratóriumában fejleszti ki a jövő fegyvereit. A projekt a nagy erejű lézersugarak, és az abban rejlő lehetőségek vizsgálatával foglalkozik.

Egyes hírek szerint a lézerfegyvert nem is kimondottan fegyvernek fogják szánni, sokkal inkább valamiféle védelmi szerepet fog játszani.

Azonban katonai szakértők és elemzők szerint ez mire oda jut a projekt, hamar fel fog vetődni, ugyanis a lézer alapú fegyverek hatékonysága kétségtelen, vagyis támadásra sokkal hatékonyabban lehet használni, mint a hagyományos rakétákat, gépágyúkat, egyéb fegyvereket.

Valódi, nagy csatákban a 2020-as éveket követően fogják használni szélesebb körben, addig is csak a speciális vadászgépeken, és egyéb katonai járműveken fog helyet kapni a fejlesztés.

Amerikában már évekkel ezelőtt elkészítetté a világ legerősebb lézerfegyverét. Sőt, egyes források szerint létezik egy nagy, amerikai lézerfegyver program, melynek keretében az USA egy hatalmas, lézerekből álló védelmi rendszert épített, vagy fog építeni a Föld köré.

Vagyis bármi, ami illetéktelenül behatol Amerika, vagy a Föld atmoszférájába, az gyakorlatilag azonnal bemérhető lenne, és lézerrel porrá zúzható.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 54038





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet