Az egyház gyerekeket rabol el? A Vatikán tagadja, mégis köze lehet Emanuela Orlandi eltűnéséhez!

2021. augusztus 22., vasárnap




Egy nyilvánosságra hozott dokumentum mindent bizonyíthat! Milyen sötét titkai lehetnek még a Vatikánnak?

Hamarosan óriási botrány robbanhat ki az egyház körül? Egy 1983-ban eltűnt olasz lány ügye ugyanis romba döntheti az egész Vatikánt.

Bár önmagában az ügyet, és a frissen napvilágra került információkat és dokumentumokat hamisnak nevezte a Vatikán, mégis úgy tűnik, tényleg köze lehetett a lány eltűnéséhez, vagyis inkább elrablásához.

A lány 15 évesen, 1983. január 23. után tűnt el. Az ügy azért kavart nagy viharokat, mert apja a Szentszék alkalmazottja volt. Így számos legenda keringett ki is állhatott a háttérben.

Sokáig tartotta magát az értesülés, amely szerint a lány eltűnése összefüggésben áll a II. János Pál ellen 1981. május 13-án elkövetett merénylettel.

E tézis szerint a kislányt a bolgár titkosszolgálat raboltatta el azért, mert így akarták rákényszeríteni az olasz hatóságokat a pápa török merénylője, Mehmet Ali Agca szabadon engedésére.

A dokumentumot Emanuele Fittipaldi olasz újságíró jelentette meg Az imposztorok című új könyvében, amelyet hétfőn mutatott be a sajtónak.

Csakhogy a török szavahihetősége mindig is meglehetősen kétes volt, számos olyan kijelentést tett, amelynek köze nem volt a valósághoz. Egy másik teória szerint a maffia rabolta el a lányt, mert pénzt kölcsönöztek a Szentszéknek, amit azonban nem akartak visszaadni.

A Vatikán legfőbb ördögűzője, Gabriele Amorth állítása új fordulatot hozhat. Mint mondta, a lányt prostitúcióra kényszerítették, s olyan szexpartikon vett részt, amelyen néhány svájci gárdista is megjelent.

Ebben a bűnszövetkezetben szerinte egy Vatikánba akkreditált külföldi nagykövetség is benne volt. "Meggyőződésem, hogy Emanuela ennek a körnek vált az áldozatává" - vélekedett a La Stampa című torinói lapnak adott interjújában.

Egy öt oldalas, gépelt feljegyzésről van szó, amelyet a dátum szerint 1998-ban Lorenzo Antonetti bíboros, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) egykori elnöke írt Giovanni Battista Re bíborosnak (aki akkor a szentszéki államtitkárság általános ügyek államtitkár-helyettese volt), valamint Jean-Louis Tauran bíboros akkori vatikáni külügyminiszternek.

A szóban forgó dokumentumok érdekes fényt vetnek a rejtélyre. Ezeken se aláírás, sem iktatási szám nincs.

Ezeken a költségeket sorolják, amiket a lány megtalálása ügyében költött el a Vatikán.

A költségek között nyomozásra és "félrevezetésre" fordított összegek szerepelnek, és a lista utal egy vatikáni "kommandóra" is, amely Agostino Casaroli bíboros, egykori szentszéki államtitkár közvetlen irányítása alatt állt.

Ha a dokumentum igaz, hatalmas fordulathoz vezethet az Orlandi-ügyben, ha hamis, akkor ennek a dokumentumnak a kreálása precedens nélküli hatalmi harcra utal a Vatikánon belül.

Hamisnak és nevetségesnek nevezte a dokumentumot Greg Burke szentszéki szóvivő.

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a Vatikán jóval többet tud a lány eltűnéséről, mint amennyit elárul.

Ezzel pedig önmagában kérdőjelezik meg azt, hogy nem-e lehetett maga a Vatikán is komolyabban benne az ügyben.

OSZD MEG másokkal is!

összeesküvés vallás vatikán egyház háttérhatalom


Megtekintések száma: 97794





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet