Az élővilág 60%-a a kihalás szélén áll! Összeomlóban van az ökoszisztéma! Erről nem számol be a National Geographic

2022. szeptember 21., szerda




Riasztó adatok láttak napvilágot a Föld élővilágával kapcsolatban.

Az állatvilág tömeges kihalása szinte elkerülhetetlen. Egy vészjósló tanulmány ugyanis azt állítja, hogy az állatvilág több mint fele kipusztuló félben van.

Több ezer faj sodródott mára a megsemmisülés végső határára. Vannak olyan fajok, melyek alig pár tucat egyedet számláló családokból állnak már csak, és szinte bizonyos, hogy ki fognak halni.

Vannak olyanok is, melyeket meg lehetne ma még menteni, de a tendencia valószínűsíti, hogy ezek az élőlények is szembe fognak nézni saját kihalásukkal.

A 30 kutató bevonásával készült nagyon nagy adatokat átvizsgáló, majd ezeket kielemző tanulmány szerint legalább 5000 olyan faj van ma a világban, melyeknek hónapjai, maximum évei vannak hátra, de a következő évtized végéig a 70%-a is kihalhat az emlősöknek.

Óriási erdős területeket pusztított el az emberiség az elmúlt 50 évben. Az ipari forradalomban már megindultak azok a folyamatok, amik aztán végül csak később csúcsosodtak ki.

Az egyre növekvő igények, és a fogyasztói társadalom olyan rohamtempót kezdett diktálni, mely a termelés fokozására kényszerítette az ipart

Ma többek között a pálmaolaj a legújabb sláger, melyért erdők egész sorát hajlandóak egyesek felgyújtani, és "kitakarítani". Orángutánok ezrei esnek áldozatul ennek a kegyetlen procedúrának.

Ha valóban a kihalás szélére sodródnak ezek a már most veszélyeztetett fajok, akkor ez lehet az első olyan tömeges fajkihalás, ami bizonyítottan a emberek miatt következett be a bolygónkon.

Azonban ne higgyük azt, hogy ez a kihalási hullám nem lesz majd ránk hatással.

Az ökoszisztéma ilyen szintű megbomlása olyan dominóhatást válthat ki, mely végső soron visszaüt az emberre. Idővel nem csak az élővilág, hanem a növényvilág is tönkremegy, és a mezőgazdaság mint olyan, megszűnik.

Az állati eredetű trágya hiánya miatt terméketlen lesz a Föld talaj, és nem fog rajta megteremni szinte semmi. A növények pedig lassan haldokolni kezdenek, míg végül el nem pusztulnak teljesen.

Ennek hatására alig lesz valami, ami a szén-dioxidot kivonná a levegőből. Ez pedig azt vonná magával, hogy az emberiség fuldokolni kezdene a Föld légkörében, mivel az nagyobb arányban tartalmaz majd mérgező gázokat, mint oxigént.

Ez nagyon pesszimista jóslat, de sajnos valós, az előzetes számítások szerint 2100-ra elérhetjük ezt az állapotot, ám a levegő romlására még 2200 környékéig várni kellene.

A bolygónkat és a környezetünket tehát szűk 200 év alatt teljesen porig rombolhatjuk, méghozzá úgy, hogy az a sebeiből ne tudjon felépülni.

A gyilkos oxigénhiány, mint fő kihalási ok egyébként nem újkeletű. Korábban találtak már olyan jeleket, melyek arról tanúskodnak, hogy az ősi időkben végbement már egy hasonló jellegű kihalás, igaz ott nem az ember volt a mozgatórugó.

A földtörténet legnagyobb, 252 millió évvel ezelőtt bekövetkezett fajkihalásáért ugyanis a légkörben bekövetkező oxigénhiány felelős.

katasztrófa tudomány tömeges kihalás világvége kataklizma


Megtekintések száma: 133346





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet