Az eső hozza vissza az életbe a földönkívülire hasonlító rákot

2017. január 17., kedd




Ausztráliában él egy őskori eredetű rák, mely egy valóságos élő fosszília. Ugyanis az esővíz kelti életre.

az extrém szárazságot, de amint esővíz éri, gyakorlatilag újra életre kel.

Az élőlény nagy különlegessége, és egyben rejtély ez, hogy évmilliók óta teljesen változatlan.

Több millió év alatt szinte semmilyen változáson nem ment keresztül, ez pedig rengeteg kérdést vet fel az élőlény evolúciójával kapcsolatban.

Az élőlény extrém túlélési képességei bámulatosak. Képes ugyanis a tojása közel 10 éven át kibírni víz, és élelem nélkül.

Egyetlen hasonló szárazföldi élőlény sem képes erre. Amint víz éri ezeket a tojásokat, akkor azok életre kapnak, és elkezdenek fejlődni, kikelni, burjánzani.

Sokak szerint ezért nem változtak sok millió év alatt sem. Ugyanis nem volt rá szükségük, mert ez a kivételes képesség igazi aduász a kezükben evolúciós szempontból.

Mostanában Ausztráliában többször voltak nagyobb esők, ezek pedig kikeltették ezeknek az élőlényeknek a tojásait. Sokan most arra vannak ráállva a tudósok közül, hogy megfejtsék extrém túlélésük titkát.

Arra már rájöttek, hogy hogyan képes hosszú időn át a földben lenni anélkül, hogy a ragadozók észrevennék, azonban arra még nincs magyarázat, hogy milyen kémiai, és egyéb belső folyamatok zajlanak le, aminek a következtében 10 éven át egyfajta hibernációs állapotba kerülnek ezek a ráktojások.

A vízben lévő mikroorganizmusok, baktériumok egyértelműen nagy szerepet játszanak ebben, hiszen a víz több ezer éves magokat is ki tud csíráztatni, de élőlényeknél ez valamivel másképpen működik.

A felfedezés nagyon sokban segíthetné az életről kialakult ismereteink bővítését, vagy akár a földönkívüli élet utáni kutatásainkat.

Az ugyanis könnyen elképzelhető, hogy ezekhez hasonló élőlények akár évezredeken át hibernált állapotban maradjanak, csak a megfelelő élettani körülményekre várva, szerte az univerzumban.

tudomány természet állatvilág


Megtekintések száma: 112501





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet