Az EU kimondta: nem korlázozhatók a polgárok éjszaka sem kijárási korlátozásokkal

2021. február 20., szombat




Óriási kérdés lesz a következő napokban, hogy mit léphetnek erre az egyes országok.

“Az emberi jogok tiszteletben tartása miatt az embereket nem szabad COVID-19 oltás beadására kényszeríteni, és nem különböztethetőek meg hátrányosan azok, akik nem oltatják be magukat

– utalva itt az oltásigazolás hiányából fakadó lehetséges korlátozásokra.”

Ezt az állásfoglalást az Európa Tanács adta ki, a határozatot a múlt héten, 115 – 2 többséggel, 13 tartózkodás mellett fogadták el.

“A kormányok gondoskodjanak arról, hogy az állampolgárok tájékoztatást kapjanak arról, hogy az oltás NEM kötelező, és hogy senkit sem politikai, társadalmi vagy egyéb módon nem kényszerítenek arra, hogy beoltassák magukat, ha ők maguk nem akarják ezt megtenni”

– teszi hozzá a határozat.

Célja „a demokrácia előmozdítása, az emberi jogok és a jogállamiság védelme Európában” ., működése elkülönül az Európai Uniótól.

A Tanács felügyeli az Emberi Jogok Európai Bíróságát (EJEB), és bár a Tanács határozatai nem kötelező érvényűek tagjainak mégis tiszteletben kell tartaniuk.

Jogilag tehát nem kötelező akár a magyar kormánynak sem betartani, de logikus lenne.

Kérdés, hogy mit fognak erre lépni, mert korábban Gulyás Gergely mondta, hogy egyelőre csak felmerült, de felmerült az, hogy a beoltottak kimehessenek este 8 után is az utcákra, és mehessenek tömegrendezvényekre.

Nemrég pedig Szlávik János is hasonlóképpen fogalmazott:

Szlávik János nem túl optimista a nemzetközi vakcinaokmánnyal kapcsolatban.

Szerinte a világon sokfelé azért húzódoznak az oltási igazolvány bevezetésétől, mert könnyű hamisítani.

Jelenleg a határátlépésnél nagyon kevés ország fogadja el egy másik állam PCR-tesztjét. Szlávik szerint csak a belföldi turizmusban lehet hasznos a vakcinaokmány.

Az infektológus emlékeztetett, hogy a magyar igazolványon nem lesz rajta, ki milyen vakcinát kapott, vagy átesett-e a betegségen, van-e antitest a szervezetében, hanem csak egyetlen információt fog tartalmazni, hogy védett.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 9528





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet