Az oroszok védenék meg az emberiséget az űrből érkező fenyegetéssel szemben

2016. január 18., hétfő




A következő 35 évben 11 aszteroida kerül olyan közel a Földhöz, ami már komoly veszélyt jelenthet. Az orosz kutatók szerint a legjobb megoldás ilyenkor az atombomba.

[dropcap]S[/dropcap]zerintük egy űrben robbantott atombomba a legtökéletesebb megoldás az ilyen végzetes esetek elkerülésére. Jelen pillanatban nincs más lehetőség egy nagyobb méretű aszteroida eltérítésére az oroszok szerint.

Bár a jelenleg érvényben lévő nemzetközi egyezmények tiltják a nukleáris fegyverek használatát az űrben, de egy Földet fenyegető aszteroida közeledése valószínűleg felülírná az egyezményt.

Természetesen csak akkor, ha a nemzetközi szervezetek jóváhagynák ezt a megoldást.

aszteroida-becsapodas

Az oroszok úgy képzelik, hogy a kisbolygó közelében lenne a legjobb robbantani, ilyenkor ugyanis elkerülhető, hogy az aszteroida apró darabokra hulljon, és ezek további veszélyt jelentsenek a Földre és az emberekre.

Akkora ereje van az atombombának, hogy az esetlegesen leszakadó darabokat a detonáció a kisbolygóval együtt el tudná téríteni egy – a Föld szempontjából – biztonságosabb pályára - írja az RT.com.

Módszerek

Jelenleg a nemzetközi NEOShield projekt dolgozik azon, hogy az emberiség ne kerüljön olyan helyzetbe, mint a dinoszauruszok. Az egyik elképzelés szerint ugyanis egy kisbolygó becsapódása miatt pusztultak ki az őslények. A NEOShield csoport legnagyobb támogatója az Európai bizottság és német, francia, brit, spanyol, amerikai, orosz és olasz űrkutatók alkotják. (A NEO rövidítés egyébként a Near Earth Object-ből jön, ami annyit jelent, hogy Föld-közeli tárgy.)

Azzal foglalkoznak, hogyan lehet a leghatékonyabban elkerülni, hogy egy aszteroida a Földbe csapódjon. Jelenleg erre három elképzelésük van.

becsapodo-aszteroida

- Ütközéssel eltéríteni: ilyenkor egy szondát küldenének a kisbolygó közelébe. Ez pontosan fel tudja térképezni az aszteroidát, hogy mekkora, milyen a felszíne, pályája. A pontos adatok után pedig kilőnének egy eltérítő egységet, amely egyszerűen nekiütközik a kisbolygónak és eltéríti azt.

- Gravitációval befolyásolni: ez az elképzelés a legkifinomultabb. Annyiból áll, hogy a lehetséges aszteroida közelébe juttatnak egy űrhajót (vagy akár többet is összekötve), ami speciális manővereket végez. A kisbolygó és az űrhajó(k) közötti tömegvonzással tudnák így eltéríteni az aszteroidát.

- Robbantani: a kutatók szerint rengeteg módja van annak, hogyan kell robbantással eltéríteni egy aszteroidát. A három legelterjedtebb az atombomba és a nem-nukleáris bomba felszín közeli robbantása, valamint felszín alatti robbantás. Az oroszok az atombombában hisznek, de ennek használatáról még vitáznak a NEOShield kutatói. A hatása valószínűleg megkérdőjelezhetetlen, ahogy a kellően erős nem-nukleáris tölteteké is. A kisbolygó felszíne alatti robbantást mutatta be az Armageddon című hollywoodi film.

2003-SD-220-aszteroida

Az aszteroidák és üstökösök vizsgálatára Oroszország 2025-ig külön űrállomást tervez építeni. A NASA 1998-ban indította NEO programját, amelyben aszteroidákat, üstökösöket és nagyobb űrsziklákat vizsgálnak.

2014-ig összesen 11 ezer olyan dolgot azonosítottak az űrben, amelyeknek 140 méternél nagyobb volt az átmérőjük.

Ez csupán a 10%-a az összes keringő objektumnak, és az amerikaiak terve az, hogy 2020-ig mindegyiket katalogizálják. Az orosz űrkutatók 2015 decemberében az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma azt mondta, hogy a következő 35 évben 11 alkalommal kerülnek kisbolygók veszélyesen közel a Földhöz. Az első ilyet 2017. október 12-re jósolják. Akkor a 17 méter átmérőjű 2012 TC4-es aszteroida 115 kilométerre halad el a Földtől. Ez nagyjából a Föld és a Hold közötti távolság harmada.

tudomány csillagászat világvége


Megtekintések száma: 5325





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet