Az űrhajózás egy régi és komoly problémáját oldották meg

2017. március 7., kedd




Egy izraeli vállat dolgozik rajta, kecsegtető eredményekkel.

Az űrhajózás kezdetekor még fel sem merült hasonló, ma már viszont tudjuk, hogy űrhajósaink óriási veszélyeknek vannak kitéve nem csak az űrben, hanem más bolygók felszínén is.

Konkrétan arról van szó, hogy védtelenek a gyilkos sugárzással szemben.

Most azonban erre találhat végre megoldást egy izraeli cég, mely több éve fejleszt egy eszközt, ami elejét vehetné ennek a dolognak.

Olyan mellényt fejlesztettek ki, amely védelmet nyújthat az űrhajósoknak a halálos sugárzás elől a mélyűrben vagy a Mars felszínén. A tervek szerint az Orion kapszula holdi elrepülésekor tesztelnék az űrben.

A Marsra tartó asztronautákra a legnagyobb veszély valószínűleg a gammasugárzás lesz, amely fokozatosan pusztítja szervezetüket.

Mindezt kivédendő, az izraeli StemRad vállalat kifejlesztett egy sugárzástól védő mellényt, az AstroRadet, amelyet az Orion kapszulán szeretnének tesztelni a 2018-as holdi tesztmissziók folyamán.

A mellény a beszámolók szerint tényleg forradalmi. Nem csak védelmet nyújt az emberi szöveteknek a sugárzás elől, de egyszerű, könnyű hordani is, és használni is.

Ráadásul a mellényben speciálisan olyan anyagokat helyeztek el, hogy az még az emberi szervezetben lévő őssejteket is megvédje.

Az előzetes számítások szerint a NASA a 2030-as évek közepén már embert küldhet a negyedik bolygóra.

A mellény sokáig készült, és a kutatók elmondása szerint azért volt így, mert több különálló rétegből áll, melyek mindegyikének megvan a maga szerepe.

A mellényt már letesztelték több ízben laboratóriumi körülmények között, ahol teljes sikerrel zárultak a kísérletek.

A próbarepülésen, mely 2018-ban lesz esedékes, holdi körülmények között fogják kipróbálni, ez lesz a mellény végleges tesztje is egyben.

A mellényt felcsatolják egy próbababára, a készülék monitorozza a sugárzás elnyelődésének mértékét. Egy másik védelem nélkül repül; majd a hazatérés után a kutatók összehasonlítják a mért értékeket.

A jövőben minden Mars misszió kötelező mellénye lehet, és megforradalmasíthatja az űrtechnikát, és az emberes űrutazást is.

tudomány technológia technika csillagászat űrutazás


Megtekintések száma: 116339





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet