Bábeli zűrzavar: lehet, hogy tényleg létezett egy ősnyelv

2018. szeptember 21., péntek




Kiderült, hogy egyes tárgyakra ugyanazokat a hangokat használja minden nyelv. Elképzelhető, hogy igaz lenne a Bábeli zűrzavar Bibliában leírt története?

Valóban létezett volna egy ősi, közös nyelv?

Létezhetett az ősnyelv?

Logikus lenne a feltételezés, sőt, megkerülhetetlen, mégis évtizedeken át úgy gondolták a tudósok, hogy valójában sohasem volt közös nyelv, mert az emberi fajok már a kezdetek kezdetekor eltérő hangok alapján kommunikáltak a Föld más-más vidékein.

Azonban a legújabb nyelvészeti és történelmi kutatások során olyan összefüggésekre leltek a tudósok, melyek azt sejtetik, hogy talán mégis létezhetett egy olyan ősi nyelv, amit annak idején mindenki beszélt.

Tényleg létezett volna ez az egyetemleges nyelv? Ez újra felvetné a Bibliában leírt Bábeli zűrzavar titokzatos történetét. Lehet, hogy igaz volt az, amit a Bibliában leírtak?

Ma a tudomány legalább 6000 nyelvet ismer a Földön. Ezek mindegyikét jelenleg is beszélik, és használják, bár vannak köztük kihalóbban lévő nyelvek is.

Többféle nyelvcsalád is létezik, melyek ún. csoportosítják ezeket a nyelveket. Korábban is figyeltek fel néhány apróbb összefüggésbe a világ nyelvei között, mivel azonban ezek egymástól függetlenül fejlődtek, a tudósok eddig nem gyanakodtak. Ellenben most olyan felfedezéseket tettek, amik megerősíthetik egy feltételezett ősnyelv létezését.

Erre utaló bizonyítékok

A tudomány sokáig úgy tartotta – és jelenleg is ez a hivatalos álláspont – hogy az évezredek során az adott népcsoport tagjainak megegyezése nyomán alakult ki, hogy egy-egy fogalomra milyen hangokat használnak.

Egészen eddig véletlennek tartották, hogy többek között például a mama szó sok nyelvben kísértetiesen hasonlít egymásra, és mindegyikben megtalálható az „m” betű. Eleinte ezt nem hozták összefüggésbe semmivel, azonban a különböző nyelveket tanulmányozva észrevettek bizonyos „mintázatokat”.

A tudósok nem voltak biztosak benne, hogy nem-e csak amiatt vannak a hasonlóságok, mert több nyelv egymástól vett át szavakat. Azonban még a legkülönfélébb hangzású nyelvekben is több közös van, mint elsőre gondolták.

Véletlenül jöttek rá

Sokszor szokták mondani, hogy a nagy felfedezéseket mindig véletlenül teszik. Ez esetben is így volt, mivel egy statisztikai elemzést végeztek el, nem is gondolták, hogy mire fognak bukkanni.

A svájci, dán, német, holland nyelvészekből, matematikusokból és pszichológusokból álló kutatócsoport 100 alapszót hasonlított össze a jelenleg beszélt nyelvek 62 százalékában, amivel a nyelvi rokonságok 85 százalékát lefedték.

Az állatok, testrészek megnevezésére használt szavak és hangalakok sok esetben nagyon hasonlóak voltak, ami már nem magyarázható statisztikai véletlennel. Kimutatták, hogy egyértelmű kapcsolat van a világ nyelvei között.

Bábel tornya, a bábeli zűrzavar története

Sokakban azonnal felvetődött a Bábel tornyának legendája, melyet a Biblia is leír. Szerintük a felfedezés igazolhatja a történet valós mivoltát. A Biblia ugyanis leírja, hogy létezett egy ősnyelv, mely a Bábel tornyának építésekor szűnt meg.

Mózes I. könyve 11. fejezetében ecsetelik, hogy Noé utódai, akik még mind egy nyelvet beszéltek, Sineár földjére mentek, és ott egy várost meg egy tornyot akartak építeni, amelynek csúcsa az égig ér. Isten azonban meghiúsította törekvésüket, és megbüntette elbizakodottságukat azáltal, hogy összezavarta nyelvüket úgy, hogy nem értették meg egymást, és elszéledtek a Földön.

Mivel felvetődik a legenda igazságtartalmának kérdése, azonnal megindultak a találgatások, hogy vajon hogy kell akkor pontosan értelmezni Bábel tornyát. A Biblia sokszor ugyanis szimbolikusan ír le dolgokat, ugyanakkor bizonyítékot találtak most egy legendára, amit leírt.

Tényleg létezhetett egy óriási magasságokba törő építmény? Ki zavarhatta össze az ősnyelvet? Egyes elméletek – melyek közel állnak a paleoasztronautika híveihez – arra gyanakodnak, hogy idegen lények zavarték össze az emberiség fő, és ősi nyelvét.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy Isten szimbolikus jelentéssel bír, és egyfajta felsőbb erőt, valamiféle hatalmat testesít meg a Bábel tornyának legendájában.

Hogy valaha kiderül-e az igazság, azt a tudomány adhatja meg válaszul, ahogy egyre közelebb juthatunk az ősnyelv megfejtéséhez.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek ősi idegenek az emberiség eltitkolt történelme


Megtekintések száma: 71879





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet