Bámulatos videó a fény meghajlításáról!

2016. november 16., szerda




Elképesztően látványos videó, melyben víz és egy kis fizika segítségével meghajlítják a vizet. Ezt a kísérletet még te is elvégezheted otthon! Kíváncsi vagy, mi a titka?

Hihetetlen látvány, mégsem valami eszement videó manipulációról van szó, hanem puszta nyers fizikáról. A fénynek ugyanis számtalan érdekes tulajdonsága van, szintúgy a folyadékoknak.

A fényenergia egy nagyobb része nem szabadul ki a teljes visszaverődés következtében, ezért a fény a vízsugárból nem lép ki, még akkor sem, mikor az elhajlik.

Ezt a bámulatos jelenséget talán sok fizika órán megmutatták a szerencsésebbeknek, míg a többségünknek csak beszéltek róla, és megmaradt elméleti, soha nem látott kísérletként a fejünkben.

Az alábbi videó most azonban remekül bemutatja az igen látványos fizikai bizonyítását a fénytörésnek. A fénnyel kapcsolatban egyébként rengeteg mindent megfejtett már a tudomány, de még mindig sok kérdés felvetődik a fénnyel, és annak működésével kapcsolatban.

Az például a mai napig nem tiszta, hogy egy fekete lyuk ténylegesen képes-e elnyelni a fényt, és az a fény örökre elvész, vagy csak átalakul valamilyen más formává, másfajta energiává.

A fénysebességgel kapcsolatos elméleti ismereteink sem csiszolódtak még le kellőképpen, mert bár korábban úgy hitte a fizika, hogy nem lehet a fénynél sebesebben utazni, a kvantumfizika mégis szolgál néhány kiskapuval ennek megkerülésére.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes fizika érdekesség


Megtekintések száma: 21569





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet