Bebizonyították, hogy a férfinátha jobban fáj

2017. február 15., szerda




A férfiakat gyötrő nátha mindig súlyosabb, ezért terjedt el a gyakran emlegetett férfinátha gondolata.

Van alapja

Bizonyára ismered a reklámot, mely a férfináthát hozza példának. Igen, arról a klasszikus orrcsepp reklámról van szó. De vajon tudtad, hogy valójában tényleg van olyan, hogy férfinátha?

Gyakorlatilag alig különbözik a női náthától, sőt, ha nagyon tisztességese akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy ugyanaz.

Ellenben más hatásokat vált ki, más intenzitással a két nemben. De miről is van szó, és hogyan alakul ki, és miért van így? Ezt évekig kutatták, és abban sem voltak biztosak, hogy választ kapnak rá.

Most azonban végre tudományosan is igazolták, hogy a férfiaknak jobban „fáj” a nátha, nem véletlenül, ugyanis a tesztoszteron termelés függvényében elviselhetetlenebb egy ilyen náthás fertőzés, mint a nőknél.

Megvan az oka, miért a férfi bánja

Tavaly márciusban a pennsylvaniai és a philadelphiai egyetemen két új tanulmány született a nők immunrendszerének felépítéséről. A tudósok arra jöttek rá, hogy a nők mindent a második X kromoszómának köszönhetnek, amely védelmet biztosít számukra a téli influenza ellen.

A második X-kromoszóma hordozza azokat a géneket, melyek a férfiak Y-jához képest erősebb védelmet biztosít a betegségek ellen, ráadásul a gének a hidegben aktívabban működnek és extra gyorsan gyűrik le a vírust.

Létezik ugyanis egy elmélet, mely azt veti fel, hogy a nők hormonális szempontból sokkal elsőbbrendűek, mint a férfiak. A John Hopkins Egyetemen született meg az elmélet, egy kísérlet keretében 2015-ben.

Kiderült ugyanis, hogy a nők sokkal jobban biztosítva vannak a járványokkal szemben, mint a férfiak, és ebben komoly hatása van többek között az ösztrogéntermelésnek is.

Egy-egy vírus terjedésére is komoly hatással volt a megfigyelések és kísérletek során.

Máshogy hat a nőkre, mint a férfiakra

A kísérlet során férfi és női orrsejteket tettek alá különféle influenzás fertőzéseknek. Rájöttek, hogy az ösztrogén lehet az egyik kulcs, mert ez megakadályozta a vírus gyirs terjedését a sejtekben.

A férfiaknál viszont nem volt jelen ez a női hormon, ezért sokkal gyorsabban terjedt a fertőzés, és sokkal nagyobb pusztítást is végzett.

2014-ben már megpedzegették A Kaliforniai Egyetemen, hogy a mérések és megfigyelések szerint az influenza elleni védőoltások sokkal hatásosabbak a nőknél, ám akkor még nem tudták az okokat.

Egyértelműen a női nem az életrevalóbb, és sokkal védette bb a vírusos fertőzésekkel szemben. A férfiak ezért viselik jóval nehezebben a náthát, ugyanis alapvetően őket jobban képes ágynak dönteni egy-egy nátha.

A járvány valószínűségének okai, és a nőkre gyakorolt hatások vizsgálata a jövőben is folytatódni fog, hogy a kutatók rájöjjenek, miért éppen a nők ennyire védettek ezekkel szemben.

tudomány egészség orvostudomány betegség betegségek


Megtekintések száma: 30187





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet