Begyűjthető lehet a Marsi víz

2016. december 28., szerda




Ha az ExoMars következő küldetése, a Rover kísérlete sikerrel jár, akkor egy speciális módszerrel begyűjthető lesz a nem folyékony halmazállapotú víz is a Marson.

A Mars kolonizálása

A Mars meghódítására egyre több technológiai kísérletet tesznek az emberek és a NASA kutatói az elmúlt években. Rendre olyan technológiákat tesztelnek, próbálgatnak, amik közelebb vihetnek majd minket ahhoz, hogy meghódítsuk a Vörös bolygót.

Leghamarabb 6 éven belül, de legkésőbb 2030-ig embert küldhet Amerika a Marsra, és ez lehet az emberiség Mars kolonizálásának kezdete.

Később ugyanis nem állunk meg itt, és létrehozzuk majd az első mari városokon, kisebb telepeket, és megszületik majd az első, már a Marson született emberi generáció.

Rengeteg problémát kell még megoldanunk, többek között azt is, hogy a hosszú ideig tartó, Mars felé induló utazások alatt az űrhajósokat kellőképpen megvédjük az univerzum, és a nap gyilkos sugaraitól.

Be lehet gyűjteni a Marsi vizet

Az Európai Űrügynökség már a következő, 2020-as expedíciót tervezi, amelyben marsjáró robot léphet a vörös bolygóra. Ennek egyik feladata lesz, hogy megvizsgálja a Marson lévő vizet.

„A Marson jelenleg folyékony víz, amilyet mi is ismerünk, nem fordulhat elő, nem maradhat meg stabilan, mert túl kicsi a légnyomás és a hőmérséklet. Vagy meg van fagyva a víz, vagy pedig a légkörben van, vízpára formájában” – nyilatkozta a hírhez kapcsolódóan Pál Bernadett, mesterszakos csillagászati hallgató.

Más, neves szakemberek is ezen a véleményen vannak.

Ugyanakkor a víz mégis folyékony formában létezhet egyes helyeken, de ezek speciális körülmények között, adott évszakban kezdenek el elfolyni a hegyes lankák oldalán, erre talált is bizonyítékot 2 éve a NASA, melyet nagy sajtótájékoztató közepette jelentett be.

A Mars tele van t higroszkópos sókkal, amelyek képesek arra, hogy közvetlenül a légkörből megkössék a vízpárát.

Ez a felületükön nagyon vékony vízfilm-borítást képezhet, ha pont megfelelő a hőmérséklet és a páratartalom, így létre tudnak jönni egészen kis víztócsák, sós-vizes tócsák.

A jövő emberes Mars missziói számára hasznos lehet

Az ExoMars szonda landoló egységén található HABIT nevű svéd műszer kis kapszulákban sókat visz, amelyeken vizsgálni tudja a kicsapódási folyamatot, és ki tudja mutatni, ha megjelenik a vékony vízbevonat a sók felületén.

Ezt korábban egyetlen műszer sem tudta vizsgálni, így ha ez a kísérlet sikerrel jár, az óriási jelentőséggel fog bírni a jövő Marskutatás, és egyben a Mars kolonizálása, terraformálása szempontjából.

Arról van szó ugyanis, hogy így képesek lennénk begyűjteni a vizet a Marson. Ha ez a technológia használható lesz, mire megindul az első emberes misszió, komoly kockázatcsökkenést kell figyelembe venni, ugyanis lesz víz utánpótlásuk az asztronautáknak, és az első marsi telepeseinknek.

tudomány technika mars marskutatás marsmisszió


Megtekintések száma: 97170





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet