Bekövetkezhet az egész Földet kiirtó metán kataklizma?

2016. november 8., kedd




A globális felmelegedés folyamata nem csak az éghajlat egyre szélsőségesebbé válását eredményezi, hanem a Szibéria alatt található permafroszt felolvadását is, mely annyi metánt juttatna a légkörbe, hogy az begyújtaná a levegőt. Tényleg bekövetkezhet egy ilyen globális kataklizma? Ha igen, mikor?

A globális felmelegedés folyamata már nagyon régóta tart. Több évtizede folyamatosan nő a Föld átlaghőmérséklete, és az éghajlat is egyre nagyobb szélsőségeket mutat.

Olvadó permafroszt

A globális felmelegedés azonban nem csak a sarki jég elolvadását és így az óceánok vízszintjének emelkedését hozhatja, mely elönti majd a part menti cárosokat, hanem egy sokkal veszélyesebb gyilkost is rászabadíthat az emberiségre.

Ez a csendes gyilkos nem más, mint a metán. A sarkvidéki területeken, mint amilyen Szibéria is, rengeteg metán található a fagyott permafroszt réteg alatt. Alapvetően nem jelentene veszélyt, de az éghajlat melegedése miatt ezek a területek szép lassan olvadásnak indultak.

A terület így egyre inkább kezd majd a jövőben egy időzített bombához hasonlítani. Ugyanis az olvadás következtében felszabaduló metán levegőbe szökése még nagyobb mértékben növeli az üvegházhatást a légkörben, egyes szélsőséges esetekben pedig még a föld alatt berobban, különös, feneketlen krátereket hagyva maga után.

Alaszka és Szibéria egyes vidékein mélyebb és tartósabb permafroszt jellemző. A folytonos örökké fagyott talaj kialakulásához az szükséges, hogy a térség éves átlaghőmérséklete -5 fok alatt legyen.

Ennek az értéknek azonban a korábbi permafrosztos területek egyre kevésbé felelnek meg. Ha azonban előbb vagy utóbb a metán a légkörbe szökik, az beláthatatlan katasztrófához vezethet, mely a Föld élővilágának 90%-át kipusztítaná.

Globális kihalást okozhat

Riasztó tény, hogy a több száz/ezer éves permafroszt rétegekben összesen 1650 milliárd tonnányi szén van eltemetve.

Ez gyakorlatilag annyira nagy mennyiség, hogyha mindez egyszerre szabadulna fel, még az sem kizárt, hogy a légkört szó szerint begyújtaná, ezzel elpusztítva mindent a bolygón, még a mikrobákat is.

Az ipari forradalom kezdete óta az emberiség körülbelül összesen 1190-1410 milliárd tonna szenet juttatott a légkörbe. vagyis a számítások szerint minimum 2 fokkal emelhetné meg az átlaghőmérsékletet a bolygón az, ha a permafroszt alatti metánmennyiség kiszabadulna.

Ez azt jelentené, hogy elolvadna az összes sarki jég, a tengerek szintje pedig akár több métert is emelkedne. Arról nem beszélve, hogy lennének olyan szélsőségesen száraz és meleg helyek, ahol egész évben állandó kánikula van, és ahol állandósulnak a 30 fok feletti hőmérsékletek.

A metán a légkörbe jutásával gyilkos elegyként mindent megölne szélsőséges esetben, és van esély ara valóban, hogy egy olyan gyújtófolyamat menjen végbe, mely gyakorlatilag sterilizálná az egész bolygót, kiirtva ezzel minket, és az összes élőlényt a felszínen.

Szaporodnak az intő jelek

A permafroszt nagyütemő olvadása már évek óta zajlik. Egyre több aggasztó jel utal rá, hogy már nem lehet messze a kritikus pont.

A talaj szerkezete meggyengült, és labilissá is válik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ezeken a területeken egyre gyakoribbak a földcsuszamlások, és a felrepedt vidékek.

Egy 1970-től kezdve Szibériában megfigyelt csuszamlás évi egy kilométeres sebességgel halad, a korábban fagyott talaj hetvenméteres mélységig mozog.

És akkor még nem beszéltünk a metán okozta feneketlen üregeket, melye az utóbbi években egyre gyakrabban előfordultak.

Az első ilyen metán keltette lyukat a Jamal-félszigeten fedezték fel rénszarvasvadászok 2014 közepén, majd egy újabbat Taz, egy másikat pedig a Tajmír-félszigeten.

Eleinte nagyobb méretű fagyos hegypúpok, az úgynevezett pingók összeomlásának tulajdonították a lyukak megjelenését.

Később azonban valószínűvé vált, hogy a felszín alatti üregekben felgyűlő metán áll a titokzatos üregek mögött.

A permafroszt felengedésével a metán is elolvadt, a gáz kiszabadult, és a túlnyomás szó szerint kivetette maga fölül a talajrétegeket.

Hogy mit tartogatnak az elkövetkező évek, azt nem tudni, de ha sürgősen nem állítjuk meg a globális felmelegedés folyamatát, félő, hogy egy sokkal gyilkosabb problémával találjuk majd magunkat szemben.

katasztrófa globális felmelegedés világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 49670





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet