BEZÁRJÁK az iskolákat Hétfőtől rendkívüli oktatási rend lép életbe

2020. március 14., szombat




Orbán Viktor bejelentette, hogy több munkacsoportot állítanak fel. Így lesz járványügyi mobilkórház, létfontosságú válallatokért felelős akciócsoport, nemzetközi koordinácioért felelős akciócsoport, kommunikációs akciócsoport, jogi munkacsoport, pénzügyi akciócsoport, gazdaság újraindításért felelős munkacsoport és egy határellenőzési akciócsoport.

A kormányfő közölte, hogy jelenleg több ezer mintavételhez elegendő kapacitás van. Itt a WHO protokollja szerint járnak el, nemzetközi szabályokat alkalmaznak. 22 millió pár kesztyű, 1,3 millió maszk van, és még érkezik egymillió műtéti maszk. Lélegeztetőgépből 2000 és altatógépből is 2000 van. Több tízezer ember ellátásához van elegendő felszerelés, mondta a kormányfő.

Izraelből sem lehet mostantól külföldieknek belépnie Magyarországra, a magyaroknak önként vállalnia kell a vesztegzárat.

Március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe, tantermen kívüli digitális munkarend lesz. Az igazgatónak és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást vagy otthonról, vagy az iskolából. Lehet, hogy ez a rendszer döcögni fog, de a tanítást folytatni kell - tette hozzá Orbán Viktor. A tanárok tudnak tanítani és diákok is tudnak tanulni. Az oktatási államtitkár már a jövő héten módszertani ajánlásokat tesz. Ha kell, akkor kiscsoportos gyermekmegőrzés is lesz, de ezt nem ajánlják.

A gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, törődni kell a gyermekekkel és vigyázni a nagyszülőkre - mondta.

Egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezeti.

A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály pénzügyminiszter, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter vezeti - ismertette a kormányfő, hangsúlyozva: a gazdaság hamarosan megáll, és újra kell indítani.

Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport is, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János országos rendőr-főkapitány vezet.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 7288





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet