Bill Gates szerint fel kell készülni egy világjárványra

2017. február 19., vasárnap




Arra kérte a világ országait, hogy fejlesszenek ki egy olyan technológiába, amellyel hónapok alatt le lehet gyártani a lakosságuk számára a vakcinákat.

Bill Gates, a Microsoft korábbi vezéralakja nem kimondottan az az aggódós fajta, azonban sokakban megrökönyödést okozott, amikor nemrég aggódva beszélt arról, hogy az emberiség hamarosan egy világjárvánnyal fog szembenézni.

Olyannyira valós veszélynek tartja ezt a forgatókönyvet, hogy a világ országait arra kéri, hogy fektessenek be olyan technológiák fejlesztésébe, melyek segítségével rövid időn belül nagyon nagy mennyiségű vakcina állítható elő.

Ezzel ugyanis harcolni lehetne, és legalább esélye lenne az emberiségnek a túlélésre.

Elmondta ugyanis, hogy napjainkban egyre nagyobb az esélye, hogy egy már ismert vírus, vagy szuperbaktérium úgy mutálódjon tovább, hogy az pusztítóbb legyen a spanyolnáthánál vagy a pestisnél.

És ha ez bekövetkezik, gyakorlatilag védtelenek lennénk vele szemben, hiszen az antibiotikum rezisztens baktériumokra egyelőre nincs hatékony gyógymód, így lényegében gyógyíthatatlanok.

A Microsoft-alapító Bill Gates szombaton, az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia második napján elmondott beszédében mondta el az aggodalmait.

Felidézte továbbá a 2014-ben és 2015-ben főleg Afrikában dúló Ebola járványt, mely a csodával határos módon nem terjedt el máshol, és csak a szerencsén múlt, hogy nem robbant ki világjárvány.

Arról is beszélt, hogy annak is igen nagy a veszélye, hogy maguk a terroristák fejlesztenek ki előbb vagy utóbb valamiféle olyan biológiai fegyvert, mely egy vírust, vagy valamiféle gyilkos kórokozót szabadítana a nyugati társadalomra.

“A járványügyi szakemberek azt mondják, hogy egy levegőben terjedő vírus kevesebb, mint egy év alatt elpusztíthat 30 millió embert, és valószínű, hogy a következő 10-15 évben fel fogja ütni a fejét egy ilyen járvány. Azáltal, hogy nem veszünk tudomást az egészségügyi és a globális biztonság közötti kapcsolatról, veszélybe sodorjuk magunkat” - mesélte aggódva.

Komoly a veszély tehát, melyet nem lehet elbagatellizálni, mert emberéletek millióiba kerülhet ez a hiba.

Nem szabad lebecsülni a vírusok, baktériumok erejét, és azt is számításba kell venni, hogy esetleg egy terrorszervezet a jövőben valami olyan kórt fog elterjeszteni a világban, mely képes lesz az emberiség 90%-át kiirtani.

Legalább olyan komolyan kell készülnünk az eseményekre, mint amilyen komolyan készültünk annak idején egy esetleges atomtámadásra a hidegháborús időszakban.

Egy világméretű járványra való felkészülés költségét évi 3,4 milliárd dollárra becsülik, azonban ha beüt a baj, akkor sokkal nagyobb kár érheti majd az emberiséget. 

tudomány egészség járvány betegség betegségek egészség megelőzés világjárvány


Megtekintések száma: 75769





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet