Bizarr dolgot ábrázol egy középkori festmény

2017. március 22., szerda




Ha észreveszed, megdöbbensz, de megvan rá a nem kevésbé fura magyarázat.

A mű valószínűleg a dracunculiasis – vagyis a Guinea-féreg (Dracunculus medinensis) által okozott fertőzés – első ismert ábrázolása, olvasható a Live Science tudományos portálon.

A „dracunculiasis” név jelentése latinul „kis sárkányok miatti megpróbáltatás”, míg a „Guinea-féreg” elnevezést az európaiak adták, miután a 17. században találkoztak a betegséggel Guinea partjain, Nyugat-Afrika területén. A parazita ma már csak Afrika néhány országában, Csádban, Etiópiában, Maliban és Dél-Szudánban található meg.

Emberbe a Guinea-férget lárva által fertőzött vízibolha viszi, ha ivóvízzel az illető szervezetébe kerül. Kezdetben tünetmentes, ám nagyjából egy évvel később az érintett személy fájdalmas, égető érzést tapasztal, amikor a féreg hólyagot formál a bőrben, rendszerint az alsó végtagokban.

A betegek többnyire természetes vizekben igyekeznek csillapítani a szenvedésüket.

Ez kedvező alkalmat kínál a féregnek arra, hogy lárváit a vízibolhákba juttassa, és ezzel az életciklusa újrakezdődjön.

Korábban nem tudták pontosan, mi lóg ki a férfi lábából

A Journal of Infection című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint a parazita-életmódot folytató férget ábrázoló műalkotás egy 15. században készült oltárkép, amely a milánói világhírű Brera-képtárban (Pinacoteca di Brera) van kiállítva.

A festmény a késő gótikus stílus jegyeit viseli magán, és a 14. században élt Szent Rókust ábrázolja, akit általánosan a pestisből gyógyulók védőszentjeként tisztelnek. A szakállas, hosszú göndör hajú férfi bal lábán jól látható a duzzanat, amiből az élősködő előmerészkedik.

Korábban úgy hitték a művészettörténészek, hogy ez a sebből szivárgó genny, csak az új kutatás alapján derült ki, hogy a Guinea-féreg eddig ismert legrégebbi megjelenítéséről van szó.

Már a Bibliában is megjelent

A dracunculiasis már évezredek óta gyötri az emberiséget, mind az ókori egyiptomi források, mind az Ószövetség megemlítik a fertőzést, sőt, a közelmúltban egy 3000 éves múmia hasüregében egy Guinea-féreg maradványát is sikerült megtalálni.

A korabeli írások egyúttal azt is bemutatják, hogyan kezelték a betegséget a régmúlt időkben: a férget pálcikára tekerve távolították el. Ezt a metódust a mai napig alkalmazzák.

A parazitológusok úgy gondolják, hogy a bibliai „tüzes kígyók”, amelyek az Egyiptomból menekülő izraelitákat támadták, valójában Guinea-férgek lehettek, a tűz pedig valószínűleg az égető fájdalomra utalt, amit az érintettek a bőr alól előbújó élősködők miatt éreztek. A fertőzés az exodus idején gyakori lehetett a Közel-Keleten.

Semmilyen dokumentum nem támasztja alá, hogy a betegség valaha is megjelent volna Itáliában, maga a festő (akinek nem ismerjük a nevét) valószínűleg egy keletről érkező vándorral összefutva találkozhatott először a fertőzéssel.

Sikerrel visszaszorították a „tüzes kígyókat”

Az élősködő ellen 30 évvel ezelőtt indított kampányt az egykori amerikai elnök, Jimmy Carter jótékonysági alapítványa, a Carter Center. A kitartó munkának köszönhetően 2016-ban már csak 25 Guinea-féreg által okozott fertőzést diagnosztizáltak az orvosok világszerte.

1986-ban ez a szám még 3,5 millió volt, így a dracunculiasis lehet az első parazitafertőzés, amit gyógyszerek vagy oltások nélkül teljesen sikerül felszámolni. 

Forrás: origo.hu

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség


Megtekintések száma: 43356





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet