Bizarr: eltűnt a tenger Uruguay partjainál! Világszerte terjed a jelenség?

2017. augusztus 15., kedd




Visszahúzódik a tengere a partoktól, teljes tavak tűnnek el pár óra alatt. Valami bizarr dolog folyik a világban?

Különös dolog történt nemrégiben Uruguay partjainál. nemes egyszerűséggel, szinte egyik napról a másikra egyetlen éjszaka alatt eltűnt a tenger a partokról. Legalábbis nem arról van szó, hogy hűlt helye lett a víznek, de jelentős mértékben visszahúzódott. Az egész nem magyarázható az ár-apály jelenségével, mert sokkal nagyobb kiterjedésekben megy végbe.

Punta del Este partjainál megdöbbentő látvány fogadja az arra járókat. A tengerpartokon messze ellátni, és nem látszik a tenger, csak egy óriási, több négyzetkilométeren át kiszáradt meder.

Brazíliában, a Tramandai and Porte partjainál is hasonló a helyzet.

Ilyen anomália a tengerpartokon mindig akkor következik be, ha cunamiveszély van. Közvetlenül a cunami előtt a partokról ugyanis vissza szokott húzódni a víz. Azonban most nem ez volt a helyzet egyik esetben sem, mivel nem volt cunami veszély.

Az első ilyen rejtélyes víztömeg eltűnés augusztus 11-én következett be, uruguay partjainál, majd augusztus 12-én, mindössze néhány óra eltéréssel lezajlott Brazíliában is.

Amikor a helyiek meglátták a jelenséget, sokan menekülni kezdtek, mivel azt gondolták, hogy cunami közeleg. Azonban sem földrengés nem volt a térségben, sem pedig cunami.

A jelenség nem először fordult elő, és sokan kapcsolatba hozzák más, korábbi nagyobb víztömegek eltűnésével, melyekre szintén nem találtak végül egyértelmű magyarázatot.

2007-ben villámgyorsan járta körbe a világsajtót annak a chilei tónak az esete, amely állítólag egyetlen éjszaka alatt tűnt el. A Bernardo O'Higgins Parkban található gleccsertó eltűnését parkőrök fedezték fel, az ok azonban tisztázatlan maradt.

Akkoriban felvetették földönkívüliek ténykedését, de voltak, akik egy eddig ismeretlen légköri vagy geológiai folyamatnak tudták be az egészet.

A földönkívüli teória szerint az idegenek módszeresen szívják el előlünk a bolygó vízkészletét.

A jelenség azért érdekes és elgondolkodtató, mert nincs magyarázat rá, ráadásul egyre több hasonló esetről számoltak már be világszerte. A világsajtóban is elterjedtek azok a képek, amik előtte, és az éjszaka utáni virradóra mutatják a tavat, illetve akkorra már csak a tó helyét.

A másik elmélet, amit a tudósok lehetségesnek tartottak, hogy a tavakat, vagy más hatalmas vízterületeket talán egy földrengés tüntette el. Egy ilyen rengés nyithatott egy lyukat, amibe lefolyva eltűnt a vízmennyiség. 

Azonban nem minden helyen találtak akkora hasadékokat, melyen keresztül a víz elfolyhatott volna. Valamint ennek szeizmikus nyoma is lenne.

Az El Nino jelenség is okozhat hasonlót, azonban az az elmélet is el lett vetve, hiszen nem képes egy este leforgása alatt egy egész tavat eltüntetni, pláne nem egy egész partnyi tengert, így a rejtély továbbra is rejtély, és nem tudni, mit történhetett.

Egyesek úgy vélik, hogy az északi viharok sodorhatták távolabb a vizet a partoktól, vagy indíthattak be olyan folyamatokat, ami a tenger szintjét és kiterjedését csökkentette, ezáltal visszahúzódásra késztetve.

Újabban a Hold ciklusokkal is kapcsolatba hozzák a titokzatos jelenséget. Bármi is a magyarázat, egyelőre a tudomány sötétben tapogatózik...

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan bizarr


Megtekintések száma: 73286





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet