Bizarr lényeket fedeztek fel Tasmania partjai közelében - árnyék ökoszisztémák nyomában

2017. június 1., csütörtök
Egyes kreatúrák úgy néznek ki, mintha horrorfilmből jöttek volna elő...

Elképesztő felfedezést tettek nemrégiben a tudósok és tengerbiológusok Tasmánia partjaihoz közel.

Egy ausztrál tudományos csoport - a CSIRO - által támogatott expedíció keretében eddig ismeretlen fajok tucatjait fedezték fel, melyek egy olyan rányék ökoszisztéma részei lehetnek, melyek létéről azelőtt nem tudtunk.

Az rányék ökoszisztéma létezése már régóta terítéken van a biológusok asztalán.

Teoretikusan ugyanis már régóta feltételezik a létét egy olyan zártabb, a világtól elrejtett tápláléklánc, és élővilág létét, mely a jelenlegi globális ökoszisztéma "alatt" zajlik, egy sokkal alacsonyabb szinten.

A kutatók apró hálókat és víz alatti kamerákat használva kutatják a több mint négyezer méter mély szakadékot, hogy megismerjék a lakóit.

Olyan elképesztő lényekről tudtak információkat közzétenni, melyekről először hall a világ. A legtöbbről ráadásul felvételeket, fotókat, és egyéb anyagokat is tudtak készíteni.

Kimérákhoz hasonló szörnyeket is láttak, de összeakadtak olyan kreatúrával, mely úgy nézett ki, mintha egy horrorfilmből lépett volna elő.

A bizarr teremtmények sorát gyarapítja egy hal, amelynek fényérzékeny lemezek vannak a feje búbján, valamint egy "arctalan hal", amelyhez hasonlóról 1870 óta nem született feljegyzés.

Van olyan hal, aminek nincs szeme, vagy legalábbis annyira el van rejtve, hogy nem találták meg az előzetes vizsgálatok során a szakértők.

A klímaváltozás mélytengeri hatásait is vizsgálták ezekre a lényekre, és egyértelműen arra jutottak, hogy ezek a rejtett és zártabb ökoszisztémák lassan kihalhatnak a felmelegedő, egyre inkább elsavasodó tengerek, és óceánok vizének következtében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség bizarr biológia


Megtekintések száma: 131113

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet