Bizarr: mozognak és nőnek a kövek egy romániai vidéken!

2017. március 21., kedd




Testet öltött paranormális jelenség? Kinetikus energiák? Vagy van rá természetes magyarázat? Mi a titka a trovant köveknek?

Ha azt mondanák neked, hogy léteznek olyan kövek, melyek képesek mozogni, azt még csak-csak meg tudná magyarázni a tudomány. Földmozgások, állatok, környezeti viszonyok, és ehhez hasonlók jutnának eszedbe.

De mi a helyzet azzal, ha valaki azt mondja neked, hogy léteznek kövek, melyek nőni tudnak, és az alakjukat változtatni? Itt megáll a tudomány, és az észérvek elfogynak.

Isten hozott a Costestiben, ahol a rejtélyes trovant köveket övező paranormálisnak látszó jelenséget még nem sikerült megfejteni.

A kisebb-nagyobb, laposabb, kerekebb és csúcsosabb sziklák egyedi módon képesek a fent megnevezett dolgokra.

Tudósok kezdték el tanulmányozni ezeket a köveket még több évtizeddel ezelőtt, amikor az első beszámolókat feljegyezték arról, hogy a városka körüli kövek mintha folyamatosan nőnének, és változtatnák az alakjukat.

Mindemellett volt, hogy teljesen máshol találtak rá ugyanarra a kőre, és addigra az alakja is megváltozott.

A helyiek egy része ekkorra már pánikba esett, és sokan féltek, mert boszorkányságnak gondolták a jelenséget. Ekkor lépett a képbe a tudomány, mely különféle vizsgálatok segítségével volt hivatott eldönteni a kérdést: a trovant kövek mik is valójában?

Megdöbbentő dolgokat fedeztek fel a trovant övek felnyitásakor. A köveket kettévágva ugyanis a fákra jellemző évgyűrűket találtak bennük. Ez szorosan összefügghetett a kövek növekedési ciklusával, és ez az elgondolás később helyesnek is bizonyult.

A paranormális magyarázatot csak az elmúlt néhány évben sikerült teljesen kizárni, egészen addig úgy gondolták a helyiek, hogy valamiféle boszorkányság van a dologban, mások pedig kinetikus energiákkal magyarázták a kövek mozgását.

A városlakók körében ugyanis elterjedt egy szóbeszéd egy gyermekről, aki indigó gyermek lehetett és kinetikus energiákat birtokolt, így a tudatával volt képes mozgatni, formálni a köveket.

Ez a városi legendába illő szóbeszéd aztán elterjedt, és makacsul tartotta magát még a rejtély tudományos magyarázatának ismertetése után is.

A trovant név a kövekre csak később, a tudományos magyarázatot követően ragadt rá. A trovant pedig ragasztott homokot jelent.

A trovantok kb. 6 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön a szeizmikus mozgás következtében. Ezek gyakorlatilag gömb alakú homokkupacok.

Az elképesztő tulajdonságaikat és viselkedéseiket akkor kezdik mutatni, amikor víz éri őket. Ilyenkor 6-8 milliméteres nagyságról akár 8-10 méteres magasságra is megnőhetnek viszonylag rövid idő alatt.

A tudósok feltételezése szerint a trobant kőben a legbelső mag az valóban kő, a körülötte lévő kőszerű massza viszont egyfajta ragasztott homok. Eddig annyit derítettek ki, hogy a kőnek és a homoknak is magas az ásványianyag-tartalma, de még ma sem teljesen értik a folyamatot, és azt, hogy miként lehetséges ez.

Valószínűleg az lehet a kulcs, hogy az ásványi anyag növekedésnek indul, terjed és a nyomás pedig bővíti a homokot.

Más elméletek szerint ezek meszes kötőanyaggal cementált homokkövek. Azért ilyen gömbölyűek, mert a meszes oldatok, amelyek átjárták a homokot valamilyen mag - mely lehet bármilyen nagyobb ásvány vagy kőzetszemcse - körül csapódtak ki, és szilárd burkot alkotnak.

tudomány rejtély érdekes rejtélyek érdekesség megmagyarázhatatlan


Megtekintések száma: 146123





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet