Bizarr utópia: A jövő babáinak akár három szülője is lehet?

2016. december 1., csütörtök




Új genetikai kutatások afelé tendálnak, és tesznek egy érdekes kísérletet, hogy olyan embriókat hozzanak létre, melyek egyszerre három szülőtől vannak.

Elképesztő dolog kapott zöld utat az elmúlt hetekben. Hamarosan jöhetnek a három szülőtől való babák!

Zöld utat kapott egy különleges eljárás

A genetika tudománya egyre inkább kezd belemászni egy olyan ingatag, etikailag is aggályos, törvényileg kevésbé szabályozott területbe, ahol az emberi lényeknek a jogai eleve megkérdőjeleződnek.

Közel van az engedélyeztetése annak, az eljárásnak, mellyel háromszülős megtermékenyítésekhez lehetne végezni.

Ennek számos előnye lenne, és nem, itt nem csak a szerelmi háromszög egy frappáns genetikai megoldására gondolunk. A helyzet ennél jóval bonyolultabb.

A független tudományos bizottság ugyanis zöld utat adott a háromszülős mesterséges megtermékenyítéses eljárásnak. Ezáltal megnyílt az út egy csomó olyan dolog felé, melyre egyelőre nincsen megfelelő jogi szabályozás, sem precedens.

Miről is van szó pontosan?

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, egy másik, egészséges mitokondriumú nő petesejtjét is felhasználják. Utóbbi petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a megtermékenyített embriót.

Örökletes betegségeket előzhetnek meg vele

Ezzel számos dolgot meg lehet előzni, és kizárni az örökletes betegségeket. A világon Anglia az első ország, ahol ezt engedélyezték, és a jövőben itt fog végbemenni az első tényleges eljárás is.

A független tudományos bizottság, amelynek feladata az úgynevezett mitokondriális génterápia biztonságának vizsgálata volt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a terápiát „óvatosan kell alkalmazni” bizonyos örökletes betegségek továbbadásának megakadályozására.

Ma egyre több gyerek születik valamilyen mitokondriális hibával. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, skizofrénia, de akár más hasonló mentális betegségek is.

Az eljárással át lehetne hidalni ezeket a hibákat, és gyakorlatilag létre sem jönnének.

Etikailag aggályos

Az persze már más kérdés, hogy etikailag ez az egész eljárás mennyire aggályos. Eleve már az aggodalomra adhat okot, hogy ennek a jogi szabályozása sincs még megalkotva, így eleinte precedensteremtő ügyek jöhetnek majd a jövőben az eljárással kapcsolatban.

A születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

Ez a kis rész is óriási hatással lehet azonban a születendő babára, akire még nem tiszta, hogy egyáltalán milyen igényt tarthat a donor nő. Elméletben semmilyen joggal nem élhet, biológiailag mégis az ő gyereke – is – lesz a születendő baba.

Mexikóban már született egy ilyen gyermek

Kevesen tudják, de Mexikó megelőzte ezzel az egész világot, ugyanis a világon ott született először ilyen gyermek, méghozzá idén, 2016-ban.

A babának, aki háromszülős mesterséges megtermékenyítés útján jöhetett a világra, genetikai állományának nagy része szüleitől, a mitokondriális DNS pedig donortól származik, így a gyermeknek két biológiai anyja és egy biológiai apja van.

Azért Mexikóban végezték el először ezt az eljárást, mert ott ezt nem tiltják sem etikailag sem jogilag a törvények.

tudomány orvostudomány


Megtekintések száma: 72239





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet