Bölcsője lesz, és koporsója egyben a Föld az emberiségnek?

2016. december 20., kedd




Még nem tudni, hogy itt fog-e kipusztulni az emberiség, vagy egy távoli planétán, esetleg sikeresen meghódítja a világegyetemet.

Mostanában elég nagy divat azt állítani, hogy az emberiség itt fog elpusztulni a Földön, és egy napon, majd mikor már csak a gazdagok maradnak hátra, az utolsó emberi egyed is kimúl, mikor rájövünk, hogy a pénz nem ehető, és már mérgező lesz a légkör, és a Föld vizei.

A legtöbb pesszimista teória szerint az emberiség végzete ugyanis az lesz, hogy itt pusztuljon el a saját szülőbolygóján. De vajon így lesz-e a jövőben, vagy van egy kicsi esélyünk arra, hogy megmentsük önmagunkat?

Önbeteljesítés: Földünk lesz a koporsónk

Szándékosan nem írtuk azt, hogy bölcsőnk lesz a koporsónk, pedig képletesen értve erről van szó. A legpesszimistább teória szeriont ugyanis a világ egyre odáig fog fajulni hogy az ember valaminek a hatására ki fogja magát pusztítani.

Szintén lehetséges esemény lehet az, hogy egy külső, bolygónkat érintő katasztrófa fog velünk végezni, de az a legvalószínűbb, hogy mi magunk fogjuk saját vesztünket okozni.

Az általunk feltalált, és a jövőben felhasznált technológia is végezhet velünk. rengeteg olyan dolog van, ami képes lenne eltörölni az embert, és mi hozzuk létre, vagy fogjuk létrehozni.

Ott van például a nanotechnológia, ami komoly eséllyel szó szerint felfalhatja a Földet, ha nem leszünk képesek kontrollálni a dolgokat, de a legtöbb voksot jelenleg a globális felmelegedés, és az általa okozott kataklizma kapja.

Képesek leszünk más bolygókat meghódítani

Ennél optimistább az a feltételezés, hogy az emberiség a jövőben képes lesz majd más planétákat meghódítani, és terra formálni. Valószínűleg az első ilyen bolygó a Mars lesz.

Viszont a Mars a Föld szomszédja, így nagy az esély rá, hogy képesek lehetünk erre majd a jövőben, ugyanakkor, ha meghódítottunk egy bolygót, a többi bolygót lépcsőzetesen képesek leszünk sokkal rutinosabban is a magunkévá tenni csillagközi értelemben.

Sokak szerint már ma is képesek lennénk terraformálni a Marsot, csak az odautazáshoz szükséges technológiát kell még olyan szintre fejlesztenünk, hogy biztonsággal odajuttassunk több kolóniát, akik majd képesek lesznek benépesíteni a bolygót, és több marsi várost, közösséget építeni.

Meghódítjuk a világegyetemet

Nincs kizárva – bár ez a legoptimistább jövőkép – hogy az emberiség felnő a feladathoz, és nem csak a környező, naprendszerbéli bolygókat veszi célkeresztbe, hódítja meg, hanem olyan technológiát tud kifejleszteni, mellyel elérhetjük a távoli csillagrendszereket is.

Ehhez persze rengeteg technológiai fejlődésre van szükség. Előzetes becslések szerint legalább 3-400 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy képesek legyünk elhagyni naprendszerünket, más bolygók után kutatva.

Ha viszont képesek leszünk ezt meglépni, onnantól kezdve miénk az egész univerzum. Távoli galaxisokhoz juthatunk el, mindenhol otthagyhatjuk technológiai vagy genetikai „lábnyomunkat”, és a világegyetem minden „tájáról” hallani fognak rólunk.

Ez elsőre persze nagyon sci-finek hangzik, de a valóság azonban még ennél is lenyűgözőbb lehet, ha tényleg elérjük ezt a technológiai fejlettséget. Minden csak rajtunk áll, és azon, hogy az emberi faj lesz-e elég intelligens ahhoz, hogy felismerje saját önpusztító hajlamát, és véget vessen a Föld állandó szennyezésének, mielőtt saját koporsójává válik az.

tudomány technika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 19127





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet