Borzalmas felfedezés: tudományosan bizonyították, hogy a férfiak nemi szerve egyre kisebb a mikroműanyag szennyeződéstől

2018. július 31., kedd




Megfigyelései azt igazolták, hogy a leszármazottaknál a hypospadiasis három generáción át egyre súlyosabbá vált... Akár terméketlenné is válhat a társadalmunk?

Egy új kutatás szerint egyre rövidebb az átlagos péniszméret, ráadásul egyre több csecsemő születik sérült nemi szervvel. A szakértők úgy vélik, hogy a jelenség hátterében a műanyagban található vegyületek állnak.

A vizsgálatban a csapat korábbi állatkísérletek adatait, illetve emberekre vonatkozó információkat használt fel – írja a The Age.

Az eredmények alapján a péniszhez köthető születési rendellenesség, az úgynevezett hypospadiasis aránya kétszeresére nőtt Ausztráliában. 

A betegség fő jellemzője, hogy a húgycső kijárata nem a pénisz végén helyezkedik el. A rendellenességet minden esetben sebészeti úton kezelik, az operációk azonban gyakran járnak komplikációval.

Andrew Pask, a Melbourne-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az érintett vegyületeknek való kitettség az elsődleges oka a férfiak reprodukciós problémáinak.

Bizonyos műanyagok úgynevezett endokrin diszruptorokat bocsátanak ki, melyek az emberi nemi hormonokra hasonlítanak. Az állatokon elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az anyagokkal való érintkezés hatására a vemhes élőlények hypospadiasisban és terméketlenségben szenvedő utódokat hoznak világra.

Az viszont régóta vitatott kérdés, hogy a vegyületek milyen hatással vannak az emberekre.

Pedig igen fontos lenne utána járni, hiszen a műanyagokkal az emberek mindennapos érintkezésben vannak. Pask és kollégája, Mark Green ezért úgy döntöttek, választ találnak a kérdésre.

Korábbi kutatások már kimutattak összefüggést az endokrin diszruptorok és a hypospadiasis között, egyes szakértők azonban megtámadták az eredményeket. Pask szerint ugyanakkor genetikai tényezőkkel lehetetlen megmagyarázni, hogy miért nő ilyen gyors ütemben a rendellenesség aránya.

Pask laboratóriumában vemhes egerek ivóvizébe tett atrazint. 

Megfigyelései azt igazolták, hogy a leszármazottaknál a hypospadiasis három generáción át egyre súlyosabbá vált.

Az emberek az 1950-es évek óta, tehát nagyjából két nemzedéke vannak kitéve ennek

– tette hozzá a szakértő.

Peter Sly, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint a vegyületek ráadásul bizonyítottan csökkentik a spermiumok számát és minőségét is.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség egészség


Megtekintések száma: 16905





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet