Botrány a diétás üdítők körül: betegségeket okozhatnak, és elhízást

2016. november 24., csütörtök




A cukorcsökkentett, vagy cukormentes üdítők egyáltalán nem rendelkeznek fogyasztó hatással. Sőt, egyes kutatások szerint hízni is lehet tőlük, és betegségeket okozhatnak.

Áll a bár a diétás üdítők körül, melyet főleg önmaguknak köszönhetnek az ilyen termékeket gyártó cégek. Évek óta megy a vita arról, hogy a cukormentes, diétás jellegű üdítő italokban használt egyéb édesítő anyagok, mint a xilit, vagy az édesítőszerek milyen betegségeket okozhatnak.

Több orvos is aggodalmának adott okot az elmúlt években, egy tanulmány pedig egyértelműen kimutatta az édesítőszer fogyasztás és az állandósult fejfájás közötti kapcsolatot.

Veszélyes az aszpartám

Az aszpartámot, mint édesítőszert rengeteg termékben fel lehet lelni, és előszeretettel használják a különféle élelmiszergyártók. Teszik mindezt annak ellenére, hogy egyes vélekedések szerint nem igazán van jó hatással a szervezetre.

Konkrétan néhány orvos azt állítja, hogy egyenesen rákkeltő lehet a szer.

Korábban az aszpartámot, és más, a cukor egészséges alternatívájának tartott édesítőket úgy vezették be a köztudatba, mint valami csodát, mely véget vet az elhízásnak, és nem utolsó sorban sokkal egészségesebb.

Néhány állatkísérletes megfigyelést közöltek az aszpartám, a ciklamát és a szacharin igen nagy, a napi gyakorlatban használt adag többszörös mennyiségeinek hólyagrákot okozó hatásáról.

Rákot okozhatnak

Ezek a szerek valószínűleg rákot okoznak, legalábbis egyre több tanulmány ezt hozza ki eredményül. Eran Elinav, az izraeli Weizman Tudományos Intézet munkatársa elmondta, hogy az édesítőszerek megnövelhetik a vércukorszintet, holott ellentmondásos módon éppen azért ajánlják.

A probléma az, hogy ma világszerte több millióan használják a különféle diétás italokat testsúlycsökkentésre, vagy a vércukorszintjük stabilan tartására.

Több, kísérleti egéren végzett kísérlet azt bizonyítja, hogy az édesítőszerek egy része biztosan képes daganatos megbetegedést okozni, így ma már ezzel is számolnunk kell a diétás italok esetében. A probléma az, hogy soha nem készült egy átfogó, több éves, évtizedes kísérletsorozat, mielőtt bevezették volna ezeket a szereket.

Mások úgy vélik, szándékosan nem készültek tanulmányok, mert titokban elvégezték már korábban ezeket, de a profit és a nagy cégek érdekeltségei olyan nyomással voltak a kutatókra, hogy ezek a tanulmányok hamar meg is semmisültek.


Átalakul tőle a bélflóra

Hihetetlen, de átalakul tőle a bélflóra is. ha valaki rendszeresen iszik diétás üdítőket, a bennük lévő édesítőszerek annyira átalakítják a szervezetüket, hogy a bélflóra összetétele változáson fog keresztül menni.

És ez ég nem minden, mert ezt is igazolták tudományosan A vércukorszint ezeknél az embereknél hosszabb távon jelentősen megnövekedik, vagyis gyakorlatilag ugyanaz a hatása, mintha cukros üdítőt innánk.

Hizlalnak

A diétás üdítők fő üzenetével is baj van, ugyanis sokan kötnek bele abba, hogy azt sugallják a nevükkel, hogy fogyást lehet velük elérni, azonban többször be lett már bizonyítva, hogy hosszabb távon éppen az ellenkező hatást érik el.

Ráadásul fejfájást, cukorbetegséget, és egyéb betegségeket okozhatnak, az ezek közötti kapcsolatok feltárása még folyamatban van, de utalnak jelek arra, hogy sok egyéb betegség előidézői lehetnek.

A mesterséges édesítőszerek gátolják az alkalikus foszfatáz termelődését. Ez egy fontos enzim, ami a szervezetben előforduló fehérjék lebontásában vesz részt, és a tudósok szerint fontos szerepe van az elhízás megakadályozásában.

tudomány egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 98788





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet