Brutális képekkel állt elő a Földről az új műhold

2017. január 29., vasárnap
Az amerikaiak új meteorológiai műholdja minden eddiginél részletesebb műholdképeket tett közzé otthonunkról.

A képek eredetileg még Január 5-én készültek, és olyan brutálisan részletes képet festenek a bolygónkról, melyekről korábban álmodni sem mertünk.

Nem más ez, mint az amerikaiak legújabb meteorológiai műholdtechnikája, és napjaink képalkotási csúcstechnológiája.

A NOAA 2016 novemberének végén, egész pontosan november 19-én bocsátotta fel az új műholdat, mely ezután nem sokkal azonnal munkának is látott, és rengeteg felvételt készített bolygónkról.

Várhatóan ez év végére befejeződik a GOES-16 tesztelése, és felváltja a már „öregecske" GOES-15 és GOES-13 műholdakat – előbbit még 2006-ban, utóbbit 2010-ben küldte fel a szervezet.

A GOES-16 képességei lehetővé teszik, hogy a nyugati féltekéről 15 percenként friss információkat kapjunk. Az Egyesült Államokról készült felvételek 5 percenként, az időjárási rendszerekről (például hurrikánokról) lőtt fotók 30 másodpercenként frissülnek.

A jelenlegi tervekben szerepel még egy jövőre felbocsátandó GOES-17-es, mely a NOAA flottájának legújabb tagja lehet majd.

Elképesztő, mennyire élethű, és igen részletes képek készítésére alkalmas. Ezek a fotók, melyeket készít, szinte már megmozdulnak, annyira élethűek.

Ezen a képen jól látható például, hogy átvonul Észak-Amerika felett egy igen jelentős viharrendszer. Maga a felvétel 2017. Január 15-én készült.

A Szahara, a világ legnagyobb egybefüggő sivataga jól látható a bolygó határvonalán, hatalmas barnás masszát alkotva.

A Karibi térség, és Florida tisztán látható ezen a felvételen. Kifejezetten sekély vizek láthatóak itt, világoskékes területeket alkotva. A levegő olyan tiszta volt, hogy a partok is jól láthatóak.

Egy remek és részletes kép Argentínáról, Dél-Amerikában. A felvétel felső részén hatalmas, egybefüggő felhőrendszerek láthatóak, melyek igen gyakran alakulnak ki a térségben.

A GOES-16 egyik képén még égi kísérőnk, a Hold is feltűnik egy röpke kép erejéig. A felvétel 2017. Január 15-én készült, és egy hatalmas viharrendszer látható a Földünk felszínén.

A képek megtekintése után bizonyára te is egyetértesz abban, hogy ilyen bámulatos képeket már rég lőtt ember alkotta műhold a közelmúltban.

Ezek a páratlan képek még hosszú időn át a legjobbak lesznek, és nagyszerűen mutatják be bolygónk csodáit.

Ha neked is tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség természet föld földünk


Megtekintések száma: 81885

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet