Brutális mennyiségű műanyagot találtak egy bálna gyomrában: sokkoló!

2019. június 10., hétfő




A szerencsétlen állat Európában vetődött partra...

Egy Franciaországban partra vetődött és elpusztult bálna szervezetében olyan nagy mennyiségű műanyagot találtak, hogy az egész világot sokkolta.

Sokan állatvédő és környezetvédelmi szakember azt mondta, hogy elég, és végre megoldásokban kell gondolkodni, különben a világ óceáni élővilága egyszerűen kipusztul a műanyag szennyeződéstől, amit az ember okoz.

A kép illusztráció

A hír az egész internetet bejárta, és hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki.

A szakemberek elmondták, hogy a az gy Ausztráliában elpusztult bálnából 30 teljes műanyagszatyrot és 6 négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki.

Összesen 800 kg, azaz majdnem 1 tonnányi szemét volt benne, és feltehetően ettől is pusztult el.

Ez az egész alapjaiban változtathatja meg a műanyagproblémáról alkotott szemléletünket. Ugyanis számos cápa-, rája- és bálnafaj a kihalás szélén áll. Sőt, a rájákat is veszélyezteti a rengeteg mikroműanyag, és gyakorlatilag minden vízi élőlényt.

"Ezek a toxinok komoly fenyegetést jelentenek a tengeri szűrögetőkre, mert befolyásolhatják a hormonműködésüket, ami a növekedésüket, fejlődésüket, anyagcseréjüket és szaporodásukat irányítja" - állítják a szakemberek.

Hozzátették, hogy a műanyagszennyeződés gyakran bekerül az emberi szervezetbe ezek elfogyasztása esetében, haltermékeknél.

A műanyag szennyezéssel tehát valamit sürgősen kezdenünk kell, különben akkora baj bontakozhat ki belőle, amit már nem fogunk tudni kontrollálni.

Annál is inkább, mert az orvosok szerint nem kizárt, hogy az egyre növekvő számú rákos megbetegedések is ezért tehetők felelőssé.

A műanyag a szervezetben ugyanis mutációkat válthat ki és DNS károsodást.

Rengeteg esetben a tengeri állatok húsában és szöveteiben is találtak daganatos sejteket, tumorokat, holott ez korábban a vízi élőlények között nagyon ritka volt...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen természet szomorú durva


Megtekintések száma: 125604





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet