​Csak az orbán által említett stratégiai nyugalom biztosítja Magyarország biztonságát

2022. március 8., kedd




Joggal bízhatunk abban, hogy az elmúlt tizenkét év kormányzásának tapasztalatai, a válságmenedzselés kialakult rutinja, az orbáni helyzetfelismerést és szándékmegvalósítást megelőző, azt mindig is jellemző alapos megfigyelés, megítélés és a célszerű cselekvéseknek az a tulajdonsága, amely a miniszterelnököt jellemzi: azaz Orbán Viktornak az a bámulatos képessége, hogy közép- és hosszú távon is józan, okosnak és bölcsnek bizonyuló döntéseket tud hozni, a továbbiakban is megmarad - mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az ukrán háború hazai hatásai kapcsán.

Háborús időkben is a nyugalom szobra – a pacifista orbáni politika az összmagyarság érdekeit szolgálja

Az idősebb férfiak háborút hirdetnek, de a fiataloknak kell harcolniuk és meghalniuk – mondta a múlt században Herbert Hoover republikánus államférfi, az Egyesült Államok 31. elnöke, aki a világgazdasági válság első éveiben, 1933-ig állt hazája élén - minderről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint ma háborús időket élünk: Magyarország szomszédságában emberéleteket követelő fegyveres harc dúl két állam, illetve nemzet között.

Erőszakos eszközökkel vívott küzdelem, amelynek látványa, hatásai, következményei félelemmel és borzalommal töltenek el, ugyanakkor nyugalomra és megfontoltságra is intenek bennünket.

A szakember szerint egy háborúnak lehetnek győztesei és vesztesei; vesztes az, akinek a katonai, netán fizikai megsemmisülés terhével kell szembenéznie, és idővel kénytelen feladni a harcot. Az marad alul, aki idővel engedelmességre kényszerül, elveszíti cselekvési szabadságát és akaratérvényesítő képességét, megszűnik autonómnak lenni.

Győztes pedig az, aki leveri a másikat. A helyzet persze bonyolultabb: lehet olyan kimenetele is egy ilyen háborúnak, hogy az egyik fél (mondjuk a támadó) részben eléri céljait, és az elért jobb pozíciók megtartása érdekében leteszi a fegyvert. Kétségtelen, Európa számára a legjobb az lenne, ha a harcok minél előbb befejeződnének, és fegyvernyugvással rendeződnének a viszonyok.

Magyarországot az elmúlt két év pandémiás válsághelyzete után is erősen, stabilan, gazdaságilag ütőképes állapotában érte a szomszédból fenyegető háborús veszély; 2016 óta már nagyban zajlott, zajlik a Magyar Honvédség megerősítése is, melynek fontosságát a polgári kormány már 2010-től felismerte - tette hozzá.

Sokáig szilárdnak hitt paradigmák dőlnek meg

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnökségének elmúlt tizenkét évében sok minden megváltozott. Átalakulóban van a világrend, a nemzetközi, geopolitikai erőviszonyok átrendeződnek, az európai-eurázsiai kontinens két fele közötti egyensúly is megváltozik, nő a keleti világ súlya, ugyanakkor Közép-Európa és benne hazánk jelentősége is.

Azt látjuk, hogy sorra dőlnek meg a sokáig szilárdnak hitt paradigmának, és régóta biztosnak hitt megoldások és megközelítések válnak használhatatlanná.

Mint arra már több hazai és külföldi elemző is rámutatott, a magyar miniszterelnök pedig egyike azon kevés államférfinak a nyugati világban, aki felismerte: a korábbi történelmi helyzetekre, válságokra felírt receptek, követendő tanácsok kevéssé bizonyulnak hasznosnak és hatásosnak.

Orbán Viktor látja azt is, hogy időközben megváltoztak maguk a nemzetközi szereplők is, például Amerika és Nyugat-Európa egy része már jó ideje megkezdte saját hagyományos civilizációjának a felszámolását, úgymond önmaga lelki, történelmi és társadalmi alapjai ellen visel hadat, a wokeness és cancel culture (a saját történelmi emlékezet eltörlésének) meghirdetésével, a múltja megtagadására tett módszeres kísérletekkel.

Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy több mint 75 év után a hajdanán fél Európa által rettegett katonai hatalom, Németország – éppen egy baloldali kormány irányítása alatt – fegyverkezési programot hirdet - mondta ifj. Lomnici Zoltán. 


Megtekintések száma: 3246





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet