Csibét növesztettek egy pohárban Japánban

2016. június 12., vasárnap




Japán diákok növesztettek egy csibét egy pohárban! Ehhez csupán egy megtermékenyített sejt, egy pohár, egy műanyag fólia és egy inkubátor volt szükséges. A hihetetlen kísérletről videó is készült!

Egy japán televíziós műsorban, a “Gatten”-ben középiskolások növesztettek házityúk magzatot. A dolog nem is igazán érdekes, amíg az ember meg nem tudja, hogy a kiscsibe nem egy tojásban, hanem egy üvegpohárban fejlődött ki.

A kísérlet egy korábbi tanulmányt vett alapul, amely azt mutatta be, hogy hogyan lehet “kikelteni” egy héjon kívüli embriót.

Igaz, nem ez az első alkalom, hogy a gyakorlatban is sikerült megvalósítani az elképzelést – 2014-ben egy japán baromfikkal foglakozó tudományos társaság hozta össze a kísérletet.

A tanulmányban azt írták le, hogy az embriót miként lehet kalciummal táplálni, hogyan kell biztosítani vízellátását, illetve miként kell levegőztetni a félig áteresztő műanyagfólián keresztül.

A videón nyomon követhető, hogy hogyan fejlődik a magzat az inkubációs időszakban.

72 óra elteltével már megfigyelhető a csibe szívdobogása, illetve a keringési rendszer alapjainak kialakulása is.

A következő napokban az embrió egyre látványosabban formálódik, mígnem a 21. napra a csibe kikerül a Mátrixba illő inkubátorból. Normál körülmények közt is eddig tartana a kotlási idő.

Az efféle tyúktenyésztéshez azonban megtermékenyített sejtre van szükség, így az ember hiába próbálkozik, nem fog tudni otthon a piacon vásárolt tojásból kiscsibét növeszteni. Ettől függetlenül a kíséret igen érdekes – és egy kissé hátborzongató is.

Főleg annak fényében, hogy kiderült pár hónapja, hogy az evolúciós folyamatok is visszafordíthatóak, ugyanis nemrégiben az a hír járt be a világsajtót, miszerint kutatók képesek voltak dinoszaurusz lábat növeszteni egy csirke embrióján.

dinoszaurusz-lab-embrio

A következő felvetés az volt, hogy – a Jurassic Parkban látottakhoz hasonlóan – más élőlények DNS-ével pótolnák a hézagokat. Ez azonban csak technikailag volt járható út, hiszen az így megalkotott lények nem is igazán dinoszauruszok lennének, hanem kreált szörnyek.

A kutatók a kísérlet sorozat sikere után most az evolúció visszafejtésben látják a megoldást.

Még rengeteget kell dolgozniuk, több évbe, vagy évtizedbe is beletelhet, mire egy működő eljárás lesz a dologból, de abban nagyon is biztosak, hogy egy napon majd egy madarat képesek lesznek teljesen “visszaállítani” dinoszaurusz alakba.

Az orvostudomány fejlődése azt is lehetővé fogja tenni a jövőben, hogy sikeres fejátültetést hajtsanak majd végre emberi alanyokon. Az első és sorsdöntő ilyen műtétet jövőre, 2017-ben fogják feltehetőleg végrehajtani a legutóbbi hírek szerint.

tudomány érdekes érdekesség biológia


Megtekintések száma: 7030





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet