Csillagászok rábukkanhattak a Tatuinra

2017. február 28., kedd
Skywalker otthona egy fehér törpecsillag körüli kettős csillagrendszerben található.

Váratlan felfedezés

Aki már látta valaha a Star Wars - van olyan ember egyáltalán, aki nem tudja, mi az? - az tudja, hogy a Luke Skywalker a Tatuinon született. Ez egy különleges bolygó, melyen főleg a sivatagos vidékek uralkodnak.

Ráadásul a bolygó egy különleges, kettős naprendszerben helyezkedett el, ami bámulatos látványt nyújtott naplementekor.

Ilyenkor ugyanis nem egy, hanem egyszerre két nap is jelen volt az égen, mint izzó korong.

Most csillagászok fedeztek fel egy ehhez kísértetiesen hasonló bolygót, ami egy egy az egyben ezzel megegyező naprendszerben található.

Egy fehér törpecsillag körüli kettős csillagrendszerben kőzettörmelékre utaló nyomokra bukkantak, mely a Földtől legalább 1000 fényév távolságban van.

Ez egy olyan jel, mely egyértelműen azt sugallja, hogy lehetnek, sőt, kell lenniük masszív kőzetbolygóknak is, még egy ilyen kettős naprendszerben is.

Nem gondolták, hogy lehetséges

Korábban nem gondolták, hogy lehetséges, hogy egy bolygó ilyen helyen alakuljon ki ugyanis a két csillag gravitációs hatásai miatt vagy vonzó, vagy túlnyomó részt taszító erő érvényesülne.

Éppen ezért eleve nem alakulhatott volna ki a törmelékekből bolygó, mivel ez akadályozta volna ezeket az összeállásban.

A mostani jelekből azonban egyértelműen úgy tűnik, mégis lehetséges, hogy szilárd kőzetbolygók alakuljanak ki egy ilyen rendszerben is.

A kutatók felfedezésüket a Csillagok háborúja Tatuin nevű képzeletbeli bolygójához, Luke Skywalker homokkal borított szülőhazájához hasonlítják, de a különbségekre is felhívták a figyelmet.

Nem győzték hangsúlyozni, hogy egyelőre nem bolygót találtak, csak kőzettörmeléket, de ez is egy igen jelentős felfedezés, és nagyon komoly jel.

Ez ugyanis arra utal, hogy aszteroidák, és egyéb nagyobb objektumok is lehetnek.

A tudósok megfigyelték, ahogy legalább 100 milliárd tonna anyag hullik záporként a fehér törpére.

A pontos elemzés kémiai elemek, szilícium és magnézium jeleit mutatta az anyagban – ezekből tevődnek össze a kőzetbolygók és az aszteroidák is. A regisztrált mennyiség tömege egy legalább négy kilométer átmérőjű aszteroidáénak felel meg.

Rengeteg hasonló csillagrendszert ismernek, ahol két nap van jelen a rendszerben, így felmerült a lehetősége annak, hogy több Tatuinhoz hasonló bolygó létezhet pedig korábban azt gondolták, hogy ez gyakorlatilag nem lehetséges.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 18352

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet