Döbbenetes felfedezés a Földi vízkészlettel kapcsolatban

2016. november 23., szerda




A tudósok szerint át kell gondolnunk mindent, amit eddig a Földi vízkészlettel kapcsolatban gondoltunk.

A Földi vízkészlettel kapcsolatban tettek óriási felfedezést a napokban geológusok. A felfedezés nagy jelentőséggel bír, mely némiképp átformálhatja azt, ahogyan a Föld vízkészletére tekintünk.

Kiderült ugyanis, hogy sokkal több víz lehet a bolygón, mint azt korábban gondolták.

A sejtetést először Mainak Mookherjee geológiaprofesszor vetetet fel, akinek ára több közvetett bizonyítéka van a dologgal kapcsolatban.

Erről szóló tanulmányában azt írja, hogy sokkal mélyebb rétegekben is van víz, mint az eddig gondolták.

A University of Edinburgh kutatócsoportja szerint mélyen a föld felszíne alatt, 400-600 kilométer mélyen a vizet a brucit nevű ásvány tárolja és vezeti.

Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy nincs túl sok víz a mélyben, sőt a meleg, és a képlékeny izzó földkéregben még nedvesség sincs.

A brucit magnézium-hidroxid, többnyire kevés vasat is tartalmaz. A kutatók azt gondolták erről az ásványról, hogy ilyen mélységben termodinamikailag nem stabil.

A kutatók nem hitték volna, hogy az olyan ásványok, mint a brucit, képesek vizet tárolni. A tudományos bizonyíték bár még nem a legerősebb, sokan alaposnak találják a professzor kutatását, és úgy hiszik, igaza lehet.

A felfedezésnek nem csak tudományos szempontból van jelentősége, a víznek fontos szerepe van a felszín alatt geológiai aktivitásban.

Mookherjee szerint, ha a bolygó belülről kiszáradna, akkor meghalna a Föld, mert a geodinamikus aktivitás megszűnne.

Ez a belülről való kiszáradás idézheti elő egy-egy planéta végső pusztulását. Az sem mindegy, hogy milyen vízkészletek vannak a mélyben. Ha ugyanis édesvíz található, akkor a Föld édesvíz készletének jelentős tartalékai lehetnek a Föld mélységeibe zárva.

A kutatások szerint az ásványokba zárt víznek fontos szerepe lehet akár a Föld forgásában is, és abban, hogy hűti a Föld magja által felmelegített képlékeny köpeny réteget.

A geológusok és mérnökök ár évek óta próbálnak minél mélyebbre lefúrni a földbe, de még mindig nem sikerült olyan mélyre lejutniuk, mely számottevő új információhoz juttatná őket.

Rengeteg próbálkozás történt, és fél évszázad után végre közel kerültek a célhoz, a Chikyu fúróhajó segítségével. köpenyig még soha nem jutottunk el, pedig számtalan értékes adathoz jutnánk általa, és végre élőben sikerülne tanulmányozni.

A köpeny a legközelebb a felszínhez Costa Rica partjai mentén található, 1507 méter mélységben. Az óceáni kéreg itt csupán 5,5 kilométer vastag.

A legmélyebb, 1978-ban elért pont 7048,5 méterrel a tengervíz szintje alatt húzódott. Az élet jelenléte a Föld mélyén már régebb óta ismert, a kérdés az, hogy vajon milyen mélységig képesek az élőlények megmaradni.

Sokak szerint bár élőlényeket a köpeny rétegben nem fogunk találni, de különleges, eddig érintetlen mikrobákat igen. A mélyre hatoló kutatásokkal egy nap talán a brucit ásványokat is elérhetjük.

tudomány rejtély rejtélyek föld


Megtekintések száma: 130264





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet