Donald Trump magasról tesz a klímaváltozásra?

2016. november 19., szombat
Az újonnan megválasztott amerikai elnök összeesküvés elméletnek tartja a klímaváltozást, és fel akarja rúgni a korábban kötött klímaegyezményt. Ez pedig dominószerű láncolatot indíthat el, és megbuktathatja a globális felmelegedés elleni törekvéseket.

Még be sem iktatták, de máris gyors kiskaput keres a Párizsi Klímaegyezmény alól.

Megkezdte a konzultációt szakértőkkel arról, hogyan lehetne valamilyen jogi kiskaput kihasználna azonnali hatállyal kihátrálni a megállapodás alól - amire már választási kampányában ígéretet tett.

Egy neve elhallgatását kérő, Trumphoz közel álló személy nyilatkozta le nemrégen, hogy Trump minden eszközzel megpróbálja majd semmissé tenni a Párizsi Klímaegyezményt. Ehhez már meg is kezdte a szükséges vizsgálatokat.

A baj nem is csaj ez ezzel az egésszel, hanem az, hogy ez egy olyan láncolatot indíthat, mely megbuktathatja az utóbbi évek egyik legnagyobb törekvését és elért eredményét.

De miről is van szó pontosan, és miért ennyire jelentős a Párizsi Klímaegyezmény?

Azért, mert ezen paktum szabályai szerint bármely tagországnak 3-4 évet kell várnia, míg kilép az emissziócsökkentési megállapodás hatálya alól.

Elemzők szerint ezt a kitételt nyilvánvalóan azért iktatták be a paktumba, hogy Trump esetleges megválasztása se állíthassa meg az üvegházgáz (ÜHG) kibocsátás csökkentésének globális menetét.

Trump azonban ravaszabb, és jogi kiskaput keres. Nem hisz ugyanis a klímaváltozásban. Hihetetlen, de Amerikában ennek egy külön irányvonala van, és sok olyan ember van, aki a globális felmelegedést egy összeesküvés elméletnek tartja.

Ezek az emberek azt vallják, hogy bár észlelhetőek változások a Föld klímájában, de ezt nem az ember idézte elő, és hogy ez az egész valójában egy természetes folyamat.

Ráadásul Trumpnak gazdasági érdekei is azt diktálják, hogy valahogy semmissé tegye az egyezményt.

Mivel évi 4%-os GDP-növekedést ígért kampányában, és idén 2%-kal nő az USA GDP-je-, Trumpnak nagy szüksége van rá, hogy eltávolítson minden növekedést gátló elemet Amerika felvirágoztatása elől.

Mivel kampányígérete volt az USA elszegényedett tagállamai felé, hogy életet lehel a haldokló – ámde roppant káros és környezetszennyező - széniparba, a féktelen légszennyezés lehetőségének biztosítása az érdeke.

Sokan attól félnek, hogy Trump ezzel egy olyan folyamatot indít be, ami után a Párizsi Klímaegyezményt sorra fogják az egyes országok felrúgni mivel joggal fogják azt gondolni, hogy akkor rájuk sem kell, hogy vonatkozzanak az egyezmény részletei, ha más is kilép.

Ráadásul az USA volt az egyik legnagyobb környezetszennyező az utóbbi évekbe az ő kilépése gyakorlatilag megbuktatja a globális felmelegedés elleni harcot.

globális felmelegedés globális klímaváltozás politika


Megtekintések száma: 23923

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet