Durva drágulás: akár ezer forinttal is többe kerülhet majd a pálinka!

2018. július 27., péntek




Nemzeti italunk megfizethetetlen lesz?

Ezer forinttal drágulhat jövőre egy üveg pálinka a Pálinka Nemzeti Tanács szerint. A szervezet elnöke úgy véli, akár 4 milliárd forintos bevételkiesést is okozhat az államnak, hogy 2019-től a 20 százalékkal megemelt népegészségügyi termékadó hatálya alá kerül ez az ital.

Egy üveg 40-45 fok feletti pálinka után 550 forint plusz áfát kell majd befizetni, ennyi terheli az eddigi adómértékeken kívül - mondta Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Hozzátette azt is, hogy nagyon sok mindentől függ, mennyibe fog kerülni a boltban egy üveg pálinka. Az italt sújtó új adóhoz ugyanis még hozzáadódik az áfa és a jövedéki adó is, ezeket figyelembe véve pedig

egy 4000 forintos nagykereskedelmi árú félliteres pálinka egyből 4700 forint lesz. 

Kiskereskedelemben minimum 1000 forinttal drágább lesz a pálinka

- tette hozzá.

Mihályi László szerint a pálinkaágazat nehéz helyzetbe fog kerülni, mivel a versenytársakkal így is nehéz partiban maradni, és az alapanyagok is jóval drágábbak.

"A gyümölcs nagyon drága volt az utóbbi években - a mostani évre nem annyira igaz - a barackon kívül a többi gyümölcsből viszonylag sokat lehetne vásárolni, de nem nagyon mernek a termelők ezek után vásárolni, mert nem fogják tudni értékesíteni a terméküket" - magyarázta a szervezet elnöke.

Visszaesés várható

Ezzel a lépéssel az ágazatban jelentős, 50 százalékos visszaesést prognosztizálnak. Az állam viszont plusz bevételekre számít.

"Számításaink szerint hozzávetőlegesen kétmilliárd forint adóbevétel keletkezne ezáltal. 

Nagyjából 1,6 milliárd jövedéki adót nem kell befizetni, mert nem adtuk el, és négymilliárd forint körüli áfa is kiesik.

Minimum ötmilliárd negatívba fog kijönni ez az államnak. Nem vásárolunk gyümölcsöt, így a gyümölcs áfája sem kerül befizetésre,

mert a gyümölcstermesztők sem tudják eladni a gyümölcsöt majd" 

OSZD  MEG másokkal is!

érdekes érdekesség botrány felháborító


Megtekintések száma: 31986





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet