Durva: majdnem leállt a paksi atomerőmű: túlmelegedés veszélye is fennállt!

2018. augusztus 25., szombat




A paksi erőmű hűtését kiszolgáló Duna - többek között az alacsony vízállás miatt - olyan mértékben melegedett fel, ami már „adminisztratív korlátot jelent a blokkok üzemeltetésére” – írta a G7.hu kérdéseire válaszul az erőmű kommunikációs osztálya.

A jogszabályok szerint ilyen lépésekre akkor kerülhet sor, ha a Duna vízhőmérséklete az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladja a 30 fokot, amihez nagyon közel jártunk a közelmúltban. 

A 168 Óra nemrég beszámolt egy augusztusi meghibásodásról, amikor egy szivattyú miatt leállították az erőmű egyik blokkját. Akkor viszont azt állította a cég: 

"Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön".

Augusztus során a folyónak már az alaphőmérséklete sem volt messze a határtól, ám, hogy Paksnál pontosan mennyire közelítette meg, azt nem lehet megmondani, mivel a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége épp augusztus elején hibásodott meg. Egy zátony kialakulása miatt a készülék rossz adatokat küldött, ezért a hatóságnál kézi mérésre álltak át.

Ebből viszont – szemben az automatikus óránkénti méréssel – naponta csak egyet csináltak, méghozzá reggel hétkor, amikor a leghidegebb a Duna.

A legmagasabb reggeli hőmérséklet, amit regisztráltak 26,8 fok volt, ez azonban napközben 1,2-1,5 fokkal emelkedhetett, az erőmű pedig további 3-4-et dobhatott rajta a mérési pontig.

Paks leállása gyakorlatilag katasztrófa lenne a hazai villamos-energiaellátás szempontjából, hiszen az erőmű a teljes hazai termelés több mint felét adja. Az elmúlt hetek hőhulláma ismét ráirányíthatja a figyelmet a tervezett paksi bővítés Dunára gyakorolt hatására, hiszen amikor a két erőmű együtt fog üzemelni, akkor a jelenleginél is jóval több melegvíz kerül majd vissza a folyóba.

A Paks 2 Zrt. a környezeti hatástanulmányban ki is tért erre, és nagyjából arra jutottak, hogy a párhuzamos működésből sem lesz ilyen jellegű probléma. 

Egyébként a telephelyet anno 4000 megawatt kapacitás befogadására tervezték, azaz elvileg (legalábbis az akkori természeti jellemzők mellett) elbírja az új blokkokat is. 

Csakhogy azóta a klímaváltozás miatt a Duna vízhozama némileg csökkent, és a folyó hőmérséklete is emelkedett.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány figyelmeztetés veszély paks atomerőmű


Megtekintések száma: 15008





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet