Égő ember a sivatag közepén? A világ egyik legbizarrabb hagyománya

2017. február 1., szerda




Több évtizedes hagyománya van, és az önkifejezés egyik eszköze az a szokás, amint 25 évente minden évben megünnepelne Nevadában.

Bizarr, már-már első látásra beteges hagyomány ütötte fel közel 30 évvel ezelőtt a fejét Nevadában, melyet azóta is megünnepelnek minden évben.

Eredetileg az ötlet egy bizonyos Larry Harvey és Jerry James fejéből pattant ki. A két úriember kitaláltad, hogy valahogyan ünnepelni kellene a napéjegyenlőséget.

Másfelől ez egy remek módja annak, hogy ez legyen a vidéken élők egyik jól megkülönböztethető önkifejezési eszköze. A hagyomány később hatalmas fesztivállá nőtte ki magát, mára pedig igazi látványosság, melyre minden évben csak úgy tódulnak a világ minden tájáról érkező turisták.

A hagyomány legfontosabb éve az 1986-os év volt, amikor is ez az egész megszületett. Több tucat ember kitalálta, hogy felállít egy hatalmas, körülbelül 8 méter magas gúlaszerkezetet, majd a gúla tetejére egy emberalakot állítottak éghető száraz anyagokból és szalmából.

Kitalálták, hogy ezt az alakot kellene lángra gyújtani, így ünnepelve meg a napéjegyenlőséget.

Az ünneplés annyira bejött Harveyéknek, hogy a következő években is megrendezték a maguk privát fesztiválját, ami egyre nagyobb nyilvánosságot kapott és 1989-ben már több száz ember ünnepelt velük, de ez csak a kezdet volt.

Idővel az általuk indított "mozgalom" egyfajta kortárs fesztivállá hízta ki magát, és átköltöztették a Fekete sivatagba, mely Észak-Nevadában található. Egyre többen lettek az olyan látogatók, akik úgy gondolták nem elég csak nézni, de hasonló szimbólumokat kel állítaniuk, és szintén elégetniük.

A fekete sziklaváros igazi várossá nőtte ki magát szép lassan, ahol egy összetartó, remek közösség alakult ki, akik minden évben hatalmas bulit, fesztivált rendeztek a napéjegyenlőség megünneplésére.

Itt rendszerint rengeteg a zene, sokat mulatnak az emberek, miközben a tűz enyészete által felfalt alakokat nézik, ahogyan a lángok között megsemmisülnek.

Az elmúlt években volt olyan, hogy 50.000 ember is látogatást tett ezen a fesztiválon, mely majdnem egy egész héten át tart.

A sziklavárosban nincsenek árusok, nincsenek szponzorai sem az összejövetelnek, a helyszínen csak kávét és jeget lehet venni, igaz a legközelebbi lakott település 20 kilométerre található, így ha kifogynak valamiből nincs túl messze az erősítés.

Szintén lélegzetelállító az, hogy a területen a fesztivál ideje alatt úgynevezett mutáns járműveket vonultatnak fel, melyek olyan szürreálisan néznek ki, mintha maga Salvador Dalí tervezte volna meg őket.

A Fesztivál egyértelmű csúcspontja az ötödik nap, amikor is felgyújtják a totemet, az egészet megspékelve egy kis tűzijátékkal, vagyis az Égő ember mellé Robbanó ember is párosul.

Ha te is szívesen ellátogatnál az Égő ember fesztiválra, akkor ne habozz, OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 127034





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet