Egy 1200 fényévre lévő bolygót fényképezhettek le

2016. június 15., szerda




Lehetséges, hogy sikerült lefényképezni egy tőlünk 1200 fényévre található bolygót. Ez lehet az első ilyen kép egy bolygóról.

A potenciális planéta a kékesfehér csillag bal felén figyelhető meg, tulajdonképpen egy piciny barna pöttynek látszik a képen. A felvételt az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT teleszkópja készítette.

A kép azért is számít fantasztikusnak, mert a lehetséges bolygó nem a szomszédban van, 280-szor távolabb található, mint a legközelebbi csillagrendszer, az Alfa Centauri.

A CVSO 30c jelű objektum valószínűleg bolygó lehet, ennek megerősítéséhez viszont további megfigyelések és vizsgálatok szükségesek. Ha valóban planétáról van szó, akkor igencsak messze lehet csillagától.

lefenykepezett-bolygo

Körülbelül 660 csillagászati egységre kering - ami körülbelül 150 millió kilométernek felel meg-, egy kört nagyjából 27 ezer év alatt tesz meg.

A csillagászok egy másik bolygót is kiszúrtak a csillag mellett, a CVSO 30b-re még 2012-ben találtak rá tranzitmódszerrel.

A tranzitmódszer a csillag fényének apró gyengülését méri, amikor egy bolygó közvetlenül előtte halad el. Mind a CVSO 30c, mind a CVSO 30b nagy valószínűséggel gázóriások.

[caption id="attachment_8041" align="aligncenter" width="740"]kilencedik-bolygo-2 Talán a rejtélyes kilencedik bolygóról is sikerül hamarosan felvételeket készítenünk?[/caption]

Közvetlen képalkotással mindezidáig csupán egy maréknyi bolygót sikerült felfedezni, a planéták többségét a már ismertetett tranzitmódszerrel találták meg.

A technika fejlődésével azonban minden bizonnyal ez a szám a közeljövőben megsokszorozódhat, remélik a kutatók. A CVSO 30c-vel kapcsolatos eredmények publikációját már jóváhagyták, a tanulmány az Astronomy & Astrophysics című szakfolyóiratban fog megjelenni.

tudomány csillagászat


Megtekintések száma: 3758





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet