Egy a Napnál százezerszer nehezebb objektumra bukkantak a galaxisban!

2023. március 15., szerda




A Keió Egyetem csillagászai szerint egy elképesztő tömegű anomália rejtőzhet a Tejútrendszerben. Most sikerült is bizonyítaniuk!

Egyelőre nem tudni túl sokat arról a nemrég felfedezett objektumról, csak azt, hogy nemrég fedezték fel, és egyelőre nem siekrült közvetlenül megfigyelni.

Az objektum a galaxis centrumának közelében fekszik, és megközelítőleg százezerszer nehezebb a Napnál.

A Tejútrendszer középpontjától 200 fényévre egy molekuláris gázfelhő található. Ez a gázfelhő azonban meglehetősen furcsán mozog. Ez pedig feltűnt az ezt vizsgáló csillagászoknak.

Elkezdték megfigyelni, majd elemezni ezt a mozgást, ebbőbl pedig arra jutottak, hogy -áa belsejében egy nagy tömegű objektum van, melyet CO–0.40–0.22*-nek neveztek el.

A csapat azt is felfedezte, hogy a gázfelhő sugárzása, bár jóval gyengébb, de hasonlít a galaxisunk centrumából származóra. A Tejút központjában egy szupermasszív fekete lyuk, a Napnál 4 milliószor nehezebb Sagittarius A* helyezkedik el.

A csapat már korábban is gyanakodott arra, hogy a felhőben egy fekete lyuk van, de most sikerült először kimutatniuk a pontszerű rádióforrást. A csillagközi szén-monoxid-felhő hideg sugárzását az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatnak köszönhetően tudták elemezni.

Egy új fekete lyuk megtalálása mindig izgalmas, ez az objektum azonban különösen érdekes, ugyanis a szupermasszív fekete lyukak formálódásáról is árulkodik.

Egy elmélet szerint az Univerzum korai története során jóval gyakrabban alakultak ki fekete lyukak, ugyanis a csillagok nagyobbak voltak, és rövidebb ideig éltek.

Réegen a kezdetleges feketelyukak összeolvadtak, hatalmas anomáliákat, objektumokat létrehozva.

Ezek a nagyobb fekete lyukak aztán újabb objektumokkal találkoztak, végül pedig szupermasszív fekete lyukak születtek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen csillagászat univerzum


Megtekintések száma: 191591





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet