Egy egész naprendszerben kialakulhatott az élet

2017. február 23., csütörtök




A kérdés csak az, hogy milyen? Kis szürkék, vagy egyszerű, puhatestű organizmusok? Íme, néhány találgatás, hogy mi alakulhatott ki a Trappist-1 rendszerben.

A most megtalált naprendszer valóságos Szent Grál a csillagászok és asztrobiológusok számára. Az emberiség történelmében először van reális esély arra, hogy idegenekre bukkanjunk.

Egyesek szerint ezzel a felfedezéssel gyakorlatilag rá is bukkantunk, és csak idő kérdése a nagy bejelentés, amit magával fog vonzani.

A Trappist-1 körül keringő összesen hét darab bolygó között van három, ami Földszerű és méretű, víz borítja a felszínét, és oxigén is van a légkörében.

Szinte bizonyos, hogy van valamilyen szintű biológiai aktivitás ezen égitesteken, de a kutatók arról egyelőre vitatkoznak, hogy milyen szintűek.

Felmerült már az a lehetőség, hogy egy rádiójelet lehetne sugározni ezen bolygók felé, és ha néhány évtizeden belül visszaérkezik valamiféle válasz onnan, akkor bizonyosságot nyer az, hogy értelmes lények laknak rajuk.

Hatalmas óceánok, és szárazföld is lehet a felszínen. Nem tudni még, hogy pontosan milyen szinten lehet élet, de van.

A legtöbben arra tippelnek, hogy nem csak mikrobiológiai szintű organizmusok élnek ezeken a planétákon, hanem akár összetettebbek is, mint például puhatestűek, polipok, vagy halfélék.

A Földnek nagyon sokáig tartott az a korszaka, amikor ilyesmi élőlények lakták, és kellett bizonyos extra katalizátornak is működnie ahhoz, hogy elinduljon a biológiai diverzitás.

Persze az sem kizárt, hogy őshüllőket, gyíkokat, vagy akár emlősöket találnánk ezeken a bolygókon. Nagy kérdés az, hogyan is nézhetnek ki. Mivel nem ismerünk minden körülményt még ezeken a bolygókon, merőben máshogy nézhetnek ki az ott élt ősi lények, mint itt a Földön.

Mivel azonban Földszerű bolygókról van szó, hogyha a légkörük összetétele azonos, és a planétákon megtalálható anyagok is hasonlóak, akkor elméletileg lehetséges az, hogy az emberhez hasonló humanoid lények is létrejöhettek, majd fejlődésnek indulhattak rajta.

Ha fejlett élet van rajta, akkor talán már fogtunk volna rádiójeleket a bolygók irányából, ami eddig nem történt meg, igaz nagyon rövid ideje került a kutatók látókörébe a naprendszer.

Az is elképzelhető, hogy szándékosan nem adnak magukról életjelet, és rejtőzködnek előlünk, mert attól tartanak, hogy inváziós szándékú faj vagyunk, és nem jönnének ki jól egy esetleges kapcsolatfelvételből.

"Annak szinte nincs esélye, hogy ezeken a bolygókon ne legyen valamilyen formában jelen a biológiai aktivitás" - mondták el a kutatók a felfedezés kapcsán.

Még sokat kell várni arra, hogy teljes mértékben bebizonyosodjon, hogy mi is lakozik ezeken a bolygókon. öt évet minimum várni kell, hogy a technológiának hála képesek legyünk a légkörüket jobban szemügyre venni, de egyes számítások szerint akár több évtizedet is várnunk kell arra, hogy konkrét bizonyítékaink legyenek.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 22117





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet