Egy elemző kiszámolta, mekkora eséllyel pusztítja ki magát az emberiség az évszázad végéig

2016. november 26., szombat




Dr. Fergus Simpson nekiveselkedett, és kiszámolta különböző faktorok figyelembe vételével, hogy mekkora az esély arra, hogy eljön számunkra az ítéletnap, mielőtt átlépünk a következő évszázadba. Leírjuk, mire jutott!

Egy Barcelonában élő matematikus professzort és elemzőt kértek meg arra, hogy számítsa ki, milyen eséllyel, és mikor fogja kipusztítani az emberiség önmagát, mielőtt átlépnénk a következő évszázadba.

Bár már 2016-ot írunk, és hamarosan átlépünk a harmadik évtizedbe a 2000-res évek óta, de még hátravan 7 évtized.

Ez rengeteg idő, ezen idő alatt ugyanis bármi történhet. Gondoljunk csak bele abba, hogy az elmúlt 3-4 évtizedben mennyi mindent találtunk fel, mennyi felfedezés rengette meg a világot, és mekkora fejlődésen mentünk keresztül.

Három évtizeddel ezelőtt még mobiltelefonok sem voltak, ma pedig már olyan okostelefonok vannak a piacon, melyek űrtechnológiát tartalmaznak, és okosabbak, mint a régi számítógépek.

Felfedeztük és próbálgatjuk a fúziós energiát, és lassan kezd kiforrni a napenergia felhasználás is. Mindemellett rengeteg rossz és káros dolog is a nevünkhöz kapcsolható.

Például a bolygó kizsákmányolása, vagy a globális felmelegedés, mely az elkövetkező évszázad komoly veszélye lehet, akárcsak az egyre nagyobb méreteket öltő vízhiány, vízproblémák.

Dr. Fergus Simpson számításai szerint 13% esély van rá, hogy kipusztítjuk önmagunkat, mielőtt elérnénk az évszázad végét.

13% esély van rá, hogy valamiféle kataklizma töröl el minket, vagy mi idézzük elő saját kihalásunkat. Elsőre ez a szám talán nem is tűnik magasnak, de érdemes végig gondolni a dolgot. Az évszázad végéig még rengeteg minden fenyegethet minket.

A már említett globális felmelegedés, különféle járványok, vírusok, vagy egy nukleáris világháború hozhatja el számunkra az ítélet napját.

Más számítások már nem ennyire optimisták. Egy brit kutatás például azt hozta ki, hogy 50% az esélye annak, hogy az évszázad végéig eltöröljön minket valami a Föld felszínéről. Sokan tippelnek egy nukleáris háborúra, mivel egyre nagyobb az esélye az utóbbi időkben annak, hogy egy igazi világháború törjön ki újra a szuperhatalmak között.

Hogy ez valóban bekövetkezhet-e azt a különböző elemzőkre bíznánk, akiknek egy része azt mondja, hogy az iszlám és a kereszténység közötti vallási alapú háború lesz a jövő nagy háborúja.

Az elemzők szerint, ha nem is azonnal, de képesek leszünk megbirkózni a globális felmelegedéssel, az a kérdés csak, hogy ez rövid, vagy hosszú távon fog sikerülni.

tudomány az emberiség jövője világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 42727





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet