Egy élet utolsó 5 perce – így folyik az eutanázia törvényes keretek között

2016. december 16., péntek




Megható, és nagyon elgondolkodtató videó arról, hogy vajon van-e jogunk azt kérni bizonyos kilátástalan helyzetekben, hogy vessenek véget az életünknek, hogy elkerüljük a további szenvedést. A videóban egy idős hölgyet láthatunk, amint beveszi a méregkoktélt, és várja a halált, szerettei körében. Kötelező megnézni!

Mielőtt ezt a felkavaró videót bemutatnánk, szeretnénk néhány gondolatot megosztani veletek ebben a témában, ami mindig hatalmas port kavar.

Heves vita

Van-e joga annak a betegnek meghalni, aki már csak szenved, és semmi reménye a felépülésre, ellenben pokoli fájdalmakkal kell megküzdenie minden egyes nap?

Egy olyan embernek, akinek minden egyes újabb nap már a poklot jelenti, nem pedig az életet. Akinek a halál gondolata már-már kellemessé válik, és az egyetlen végcélként lebeg a szeme előtt.

Az eutanázia mind a mai napig a társadalmak egyik legfontosabb és egyben leghevesebb vitatárgya. Itt tényleg arról van szó, hogy egy embernek mennyire van joga meghalni, vagy, hogy egyáltalán van-e rá joga, vagy sem?


Mennyit ér az élet?

Létezik egyfajta utilitarista szemlélet, mely kisebb értéket tulajdonít az életnek, amikor annak hasznossága csökken, vagy egyenesen a végéhez közeledik.

Ez azt jelenti, hogy az élet a végsőkig való fenntartása sem a beteg, sem az orvos, sem pedig a hozzátartozók érdekét nem szolgálja már egy adott ponton túl, például ha valaki halálos beteg és az életének utolsó napjait, hónapjait éli.

Éppen ezért vetődött fel sokakban, hogy az embernek nemcsak az életéhez van joga, hanem a halálához is, az emberhez méltó halálhoz való jogról beszélhetünk.

Élni, de nem mindenáron

Az eutanázia hívei gyakran felhozzák azt, hogy a betegnek néha már olyan pokoli fájdalmakat kell átélniük, mely ellehetetleníti a normális életet, és esély nincs rá, hogy felépüljenek.

Miért fosztjuk őket meg a döntés jogától, és miért szenvedtetjük őket még hetekig, hónapokig, amikor tisztességgel eltávozhatnának?

A kérdés jogossága ellenére a mai napig kevés ország van, ahol az eutanázia engedélyezett, pedig nagyon sokak egyetértenek abban, hogy a betegnek nemcsak az élethez, hanem a halálhoz is joga lenne, és joga van a saját sorsa felől dönteni.

Az alábbi videón egy középkorú asszony életének utolsó öt perce látható (tekerjetek a 15. percre), amint egy speciális keveréket húz le egy pohárból, mely örök álomba ringatja, mialatt szerettei az ágya köré gyűlnek, és keserédes könnyekkel búcsút vesznek tőle.

Szerinted joga van minden embernek a halálhoz, ha már reménytelen a helyzet?

video élet és halál egészség lélek szomorú megható folizófia szívszorító


Megtekintések száma: 70140





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet