Egy feketelyuk születése

2016. december 11., vasárnap




Tudod, hogyan is születnek meg az univerzum legnagyobb rejtélyének számító fekete lyukak?

Ez a számítógépes modellezéssel elkészült látványos videó egy dokumentumfilm részeként mutatja be azt, hogy hogyan is alakul ki egy igazi fekete lyuk.

A fekete lyukak még ma is hatalmas rejtélyei az univerzumunknak. Nem tudni ugyanis, hogy mit történik azzal az információval, anyaggal, és fénnyel, melyet elnyel.

Erre rengeteg elmélet született, és mivel nagyon titokzatos a kérdéskör, számtalanszor kapcsolatba hozták már időutazással, de még az idegenekkel is, ugyanis egyesek szerint idegenek térkapui lehetnek.

Az általánosságban ismert fekete lyukak az adott csillag élete végén történő szupernóva-, illetve egyesek által hipernóva-robbanásnak nevezett nagy erejű folyamatok során születnek.

A csillag ilyenkor azt teszi, hogy magába roskad, és az összeomlás következtében egyfajta fúziós folyamat indul be, melynek eredményeként a közepén kialakul a kezdetleges fekete lyuk.

Később a robbanás lökéshullámától kilökött anyagcsomók némelyike visszazuhanhat a fekete lyukba, és bezuhanása közben erős sugárzást bocsáthat ki.

A fekete lyukak születése csodálatos látvány lehet az univerzumban, és a videón bemutatott látványban lenne részünk, ha egyszer sikerülne közvetlenül megfigyelni egy ilyen fekete lyuk születést.

Ha tetszett, és te is lenyűgözőnek találtad, OSZD MEG másokkal is!

tudomány video csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 36219





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet