​Egy kísérleti rákgyógyszer az összes beteg daganatát eltüntette

2022. június 10., péntek




Eddig egyetlen beteg sem szorult további kezelésre.

Egy példátlan klinikai kísérlet során egy tucat végbélrákos beteg tumora eltűnt, miután megkapták a dostarlimab nevű kísérleti gyógyszert. Ráadásul a betegek egyike sem tapasztalt jelentős mellékhatásokat a kezelés hatására.

„Azt hiszem, ez az első alkalom, hogy ez történt a rák történetében, mivel ez az első olyan rákkísérlet, amelyben minden beteg remisszióba került"

– mondta Dr. Luis Alberto Diaz, Jr., a kísérlet egyik vezetője és a Memorial Sloan Kettering (MSK) Rákközpont orvosonkológusa a New York Times-nak.

Túl korai lenne megmondani, hogy a betegek mindegyike remisszióban marad-e, vagy hogy a gyógyszer másoknál is működni fog-e a végbélrák különböző típusaiban; de az eredmények „nagy optimizmusra adnak okot" – állítják a szakértők.

A New York-i MSK Cancer Centerben végzett kis vizsgálat részleteit június 5-én a New England Journal of Medicine (NEJM) című szaklapban tették közzé.

A 12 vizsgálati résztvevő mindegyike a végbélrák egy olyan típusában szenvedett, amely általában ellenáll a kemoterápiának és a sugárkezelésnek, és amelyet „mismatch repair-deficient" végbélráknak neveznek. Ez a ráktípus akkor alakul ki, amikor a sejtek DNS-javító mechanizmusai megbicsaklanak. Normális esetben, amikor a sejtek DNS-másolatokat készítenek, speciális enzimek dolgoznak azon, hogy kijavítsák a genetikai kódban esetlegesen előforduló hibákat. Ha azonban az ezeket a másolatkészítő enzimeket kódoló gének hibásak, a sejtek végül felhalmozzák a DNS-hibákat, amelyek rákhoz vezethetnek – írja az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet.

A NEJM jelentésében az áll, hogy a becslések szerint a végbélrákos betegek 5-10%-a hibásan javítja az eltéréseket. A rákok kemoterápiával és sugárkezeléssel szembeni ellenálló képessége azt jelenti, hogy az érintett betegeknél nagyobb valószínűséggel van szükség proktektómiára – a végbél egészének vagy egy részének eltávolítására irányuló műtétre – , ami maradandó idegkárosodást, valamint bél-, vizelet- és szexuális diszfunkciót okozhat.

Az MSK kutatói abban a reményben indították el kísérletüket, hogy segíthetnek a betegeknek elkerülni a műtét ezen lehetséges mellékhatásait.

Azt gyanították, hogy a dostarlimab segíthet a betegek daganatainak zsugorodásában vagy eltüntetésében egy ugyanebbe a csoportba tartozó, pembrolizumab nevű gyógyszerrel végzett korábbi kísérletek alapján – számolt be a Times. Mind a pembrolizumab, mind a dostarlimab „ellenőrzőpont-gátlók", olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák az immunsejtek azon képességét, hogy felismerjék és megtámadják a rákos sejteket.

A pembrolizumab első vonalbeli kezelésként előnyösnek bizonyult a metasztatikus, illesztésjavítás-hiányos rákos betegeknél, vagyis azoknál, akiknek a daganata elkezdett szétterjedni a szervezetben.

Ezeknek a betegeknek a gyógyszer segített stabilizálni, zsugorítani vagy megszüntetni a daganatukat, és így meghosszabbította az életüket. Az új vizsgálatban az MSK kutatói azt akarták látni, hogy egy hasonló gyógyszer mit tehet a helyi, még nem áttétessé vált rákos betegeknél.

A vizsgálat résztvevői hat hónapon keresztül háromhetente 500 milligramm dostarlimabot kaptak. A kezdeti várakozások szerint e kezelés után a legtöbb betegnek még mindig a kemoterápia, sugárterápia és esetleg műtét szokásos kombinációján kell majd átesnie.

Ehelyett azonban mind a 12 beteg rákja teljesen eltűnt a dostarlimab hatására. A daganataik nem voltak kimutathatók a fizikális vizsgálat, az endoszkópia, a PET- és az MRI-vizsgálat során. Körülbelül egy évvel később egyik beteg sem igényelt további kezelést, és egyikük daganata sem nőtt vissza – írta jelentésében a kutatócsoport.

Még most, több mint két évvel később is „egyetlen beteg sem igényelt kemoterápiás kezelést vagy műtétet, és a követés során nem észleltek progressziót vagy kiújulást" – áll az MSK közleményében.

„Az eredmények nagy optimizmusra adnak okot, de további kutatások nélkül a dostarlimab még nem helyettesítheti a mismatch repair-hiányos végbélrák standard, kuratív kezelését

– írta Dr. Hanna Sanoff, az Észak-Karolinai Egyetem Lineberger Comprehensive Cancer Center onkológusa a NEJM-ben megjelent új vizsgálatról szóló kommentárjában.

Egyes esetekben a betegek válaszai az ellenőrzőpont-gátlókra akár évekig is eltarthatnak, másoknál azonban a hatás sokkal gyorsabban elmúlik – írta. Általánosságban pedig a rák újranövekedése a betegek 20-30%-ánál fordul elő, akiknek az állapotát műtét nélkül kezelik.

„Nagyon keveset tudunk arról, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a dostarlimabra adott klinikai teljes válasz egyenlő-e a gyógyulással"

– mondta Sanoff.


Megtekintések száma: 5852





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet