Egy közelgő kataklizma vár ránk? Az elmúlt 10 év legerősebb Napkitörését mérték!

2017. szeptember 7., csütörtök




A NASA aggódik, egyes kutatók pedig a lerosszabbtól tartanak.

Szenzációs, egyben igen sokkoló eredmények láttak a NASA háza tájáról napvilágot. Csillagunk az elmúlt évtized legerősebb napkitörését produkálta.

Ez azt jelenti, hogy 10 éve nem történt ekkora Napkitörés, mint amilyen most ment végbe.

Bár elméletileg nem okoz végzetes zavart a telekommunikációban és más műszaki dolgok működésétben, mégis sokan félnek, hogy komoly következményei lesznek.

Hatalmas geomágneses viharra számíthatunk, ugyanis egy óriási koronakidobódás részecskéi közelednek a Föld felé. A koronakidobódás mellett szeptember 6-án, kora délután két erőteljes napkitörést is érzékeltek.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) Űridőjárás Előrejelzési Központja szerint a napkitörés magas frekvenciájú rádiókommunikációs eszközöket és alacsony frekvenciájú navigációs rendszereket fenyeget. A koronakidobódás egyéb hatásokkal, például a műholdak megzavarodásával járhat.

Az évtized napvihara is lehet egyesek szerint, és azt mondják a kutatók, hogy nem árt óvatosnak lennünk.

K a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe. A napkitörés ezzel szemben a napfelszínből hirtelen felszabaduló elektromágneses sugárzás.

Előbbiek geomágneses vihart idézhetnek elő a Földön, felborítva az ionoszféra működését, ez pedig a GPS-ekre van hatással. A kitörések viszont elsősorban a műholdas kommunikációt és a navigációt befolyásolják.

A napciklus mindig ilyen eseményteljes, de vannak mélypontjai, és csúcspotnjai. A jelenlegi sokak szerint egyfajta csúcspont lehet.

Mások nem tartják kizártnak, hogy a csúcsponton felül is lehet egy óriási napvihar, mely az egész bolygó elektromos hálózatát, és a teljes infrastruktúrát veszélyeztetheti.

2006 decembere óta ez volt az első X9-es jelenség. Egy ilyen esemény során a Napból a Földnél jóval nagyobb plazmafelhő válik ki. 2003-ban esett meg a legnagyobb kitörés, ez X28-as erősségű. Akkora volt a kitörés mértéke, hogy ezt a műszereink már nem is tudták mérni.

Sokan egy bekövetkező kataklizmától tartanak, és a Nap tevékenységének fokozott aktivitásától.

Ha ugyanis ez bekövetkezik, még több komoly Napviharra számíthatunk, melyek mindent szétroncsolhatnak a bolygónkon.

A valaha mért legnagyobb esemény az úgynevezett Carrinton-esemény volt. Akkora volt a napvihar ami elérte akkor a Földet, hogy több távvezeték égett ki, és északi fényeket láttak olyan helyeken, ahol soha nem fordult elő.

Ha ma következne be egy hasonló esemény, sokak szerint a Föld egy rését a kőkorszakba taszítaná.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány kataklizma napktörés


Megtekintések száma: 93640





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet