Egy magyar virológus azt kéri, még ne lazuljunk le teljesen

2020. május 18., hétfő




Figyelmeztet: a java még hátravan, ha nem teszünk meg mindent a vírus elleni harcban.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!" - kéri legújabb videójában Kemenesi Gábor virológus.

A videóban, amit a Népszava ismertetett, Kemenesi arra hívta fel a figyelmet, hogy a lazítások közepette is az a legfontosabb szabály, hogyahol csak lehetséges, hordjuk a szájmaszkot,illetve mossunk gyakran kezet, és ne fogdossuk az arcunkat. 

A szombaton kihirdetett, vasárnap éjféltől érvényes új szabályok amúgy a maszkviselést kötelezően csak a zárt közösségi terekben és a tömegközlekedésben írják elő, általában pedig az ajánlott másfél méteres távolság betartására szólítanak csak.

Az operatív törzs napi tájékoztatóján is ezt hangoztatta Lakatos Tibor rendőrezredes, amit Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azzal egészített ki, hogy "ne engedjék minden nap vásárolni az édesanyjukat".

Budapesten nem olyan könnyen kivitelezhető a másfél méteres távolságtartás a szűk járdákon, ezért érdemes megfogadni Kemenesi tanácsát, és tényleg mindig viselni a maszkot.

Kemenesi Irán példáját hozta fel arra, hogy igenis komoly fenyegetés a járvány második hulláma. Iránban újra emelkedik a fertőzöttek száma, pedig pár hete már út tűnt, hogy sikerült megfékezni a járványt. Kemenesi szerint már az is aggasztó volna, ha csak egy ilyen gócpont volna a világban, de több van. A Johns Hopkins Egyetem összesített adatai alapján Brazíliában, Indiában és Oroszországban is még felívelő szakaszban van a járvány első hulláma.

Kemenesi a szerológiai vizsgálatok adatai alapján arra is figyelmeztet, hogy még a járvány gócpontjaiban is csupán 3-5 százalék körüli az átfertőzöttségi ráta, bőven elmaradva a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos szinttől. Vagyis a jelen helyzetben az immunizációt a csak még nem létező védőoltástól remélhetjük.

Kemenesi szerint amúgy nem érdemes jóslásokba bocsátkozni, hogy mikorra lehet vakcina. Mert bár párhuzamosan több oltással is folynak klinikai kísérletek, még ezek sikere esetén is hátra van a tömeggyártás, illetve az oltóanyag eljuttatása a világ minden pontjára. Szerinte a gyógyszerekről, gyógymódokról naponta megjelenő tudományos cikkeket se érdemes túlértékelni. 

Szlávik ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a vírus okozta betegség jelen tudásunk szerint főleg az idős korosztályt fenyegeti, bár ellenpéldaként megjegyezte, hogy Magyarországon is volt olyan 102 éves beteg, aki maradványtünetek nélkül gyógyult fel a betegségből.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 16300





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet