Egy óriási titokra jöttek rá a koronavírussal kapcsolatban: tényleg ezt teszi a szervezettel?

2020. május 6., szerda




Az adatok alapján a COVID-19-ben szenvedő betegek mintegy harmada tapasztal emésztőrendszeri tüneteket. Szakértők egy csoportja most azt mérte fel, miként támadhatja meg a bélsejteket a kórokozó 

– írja az IFLScience.

Mivel az új koronavírust a székletben is ki lehet mutatni, sok kutató úgy gondolja, hogy a betegség az ürülék révén is terjedhet.

A légző- és emésztőrendszer között több hasonlóság is van, az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) például mindkettőben megtalálható, a koronavírus pedig éppen ezen az enzimen keresztül képes belépni az emberi sejtbe.

A hollandiai Hubrecht Intézet, az Erasmus Egyetem Orvostudományi Központja és a Maastrichti Egyetem csapata azt mérte fel, hogy képes-e a SARS-CoV-2 az emésztőrendszerben is fertőzni és szaporodni. 

A szakértők parányi, emberi őssejtekből létrehozott szervmásolatokkal kísérleteztek, az úgynevezett organoidokat a SARS-CoV-2-vel és közeli rokonával, a SARS-ot előidéző SARS-CoV-vel is megfertőzték.

Az ACE2 szintjétől függően a két vírus képes volt fertőzni, sőt szaporodni is.

Bart Haagmans, a csapat tagja kiemelte, azt nem tudni, hogy az emésztőrendszeri fertőzésben szenvedő páciensek mekkora szerepet játszanak a kórokozó terjesztésében.

A kutatók úgy gondolják, eredményeik alapján érdemes lehet a székletmintákat is tesztelni a COVID-19-re.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 7674





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet