Egy targoncás keresete az Aldiban több, mint egy megbecsült egyetemi professzor fizetése?

2017. június 23., péntek




A Károli Gáspár Református Egyetemen tanító Demeter Márton megdöbbentően mellbevágó valóságot fest a hazai viszonyokról! „Az első nyugdíjszelvény átvételekor talán átsuhan a fejükön, hogy ALDI raktárosnak kellett volna lenni…”

Nemrég egyre többen kezdtek el felfigyelni egy elkeseredett posztra a Facebookon, mely nagyon jól rávilágít a magyar valóságra, és úgy általában arra a jelenségre, hogy mi folyik a világban, főleg Kelet-Európában a munkavállalás, és a fizetések terén.

Demeter Márton, aki a Károli Gáspár Református Egyetemen tanít, őszintén fakadt ki bejegyzésében:

"Most láttam hogy az ALDI-ban raktárost keresnek. 30 órás munkahétre kap 235.000 bruttót, ami a normál 40 órás munkahétre arányosítva bruttó 313.000 virgácsnak felel meg.

Elvárások: középfokú végzettség, ennyi. Minden másra betanítanak (targonca jogsi) + van Cafeteria is.

Na mármost ami szerény környezetemet illeti:

az egyetemi tanársegéd 175.000 forintos munkabére kicsivel több mint a fele az ALDI raktáros munkabérének. A legtöbb helyen a tanársegédnek már PhD fokozattal kell rendelkeznie, + minimum két nyelvvizsgával.

Az egyetemi adjunktus 218.000 forintos bruttóval számolhat, ez ha jól látom egy százassal kevesebb mint az ALDI raktáros fizetése. Az adjunktusnak kötelező doktori fokozattal rendelkeznie, valamint két nyelvvizsgával, és hazai szinten meghatározó publikációs listával, valamint alkalmasnak kell lennie egyetemi szintű tantárgyak önálló kidolgozására.

Az egyetemi docens lesz az első fokozat, aki a maga 306.000 forintos bruttójával már csak 10 ezer forinttal marad le az ALDI raktárostól. A docens MÁR MAJDNEM úgy keres, mint az ALDI raktáros. A docensnek legalább 10 éves, egyetemi oktatói tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint doktori fokozattal, legalább 2 nyelvvizsgával, évente minimum 2 nemzetközi konferencián kell szerepelnie, képesnek kell lennie idegen nyelven is oktatni, ígéretes nemzetközi portfólióval kell rendelkeznie, és elvárás, hogy legyen legalább egy doktorandusza (doktori témavezetettje), valamint oktasson PhD képzésben. Nagyon kevesen lesznek docenssé 40-50 éves koruk előtt, és egyáltalán nem ritka a hatvanas adjunktus.

A teljes egyetemi hierarchiában a professzor lesz az első, akinek a fizetése eléri, sőt, meg is haladja az ALDI raktárosét. Ez az egyetemeken elérhető legmagasabb rang, olyan ritka, hogy például az én tanszékemen egyetlen egy professzor sincs. A professzornak nemzetközi szinten is kiemelkedő, iskolateremtő tudományos eredményekkel kell rendelkeznie. Valamint a professzort a miniszter nevezi ki.

Az egyetemeken lehúzott életek tulajdonosai tehát a legtöbben docensként mennek nyugdíjba, rosszabb esetben adjunktusként. Az első nyugdíjszelvény átvételekor talán átsuhan a fejükön, hogy ALDI raktárosnak kellett volna lenni.

Éljen a tudásalapútársadalom!"

Mi szóhoz sem jutunk... Te mit gondolsz erről az egészről?

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség magyarország magyar botrányos


Megtekintések száma: 66196





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet