Egy virtuális valóság applikáció segíthet a sebészeten

2017. február 2., csütörtök




Megjelenhetnek a hobbisebészek, és az olyan profi sebészek, akik, mér virtuális valóság oktatásban részesültek. Ez lehet a sebészet jövője?

Időnként felbukkannak olyan jó, VR eszközökre szánt virtuális valóság applikációk, melyeknek nem csak a szórakoztatás a céljuk, hanem komoly oktató szimulátorokká nőhetik ki magukat a jövőben.

Ilyen lehet a You VR nevű speciális alkalmazás, mellyel virtuálisan egy térben elhelyezkedve kalandozhatsz el az emberi test belső bugyraiban.

Az alkalmazás azonban nem csak sebészeknek, és orvostanhallgatóknak ajánlott, hanem az átlagembereknek is. Ugyanis ezzel olyan tudásra tehetsz szert, amire eddig csak egy sebész volt hivatott, hosszú évek tanulása alatt.

Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy sok-sokévnyi tapasztalat, és tanulás kiváltható néhány órás "tanulással" az applikáción belül, de tény, hogy olyan tudást és gyakorlati tapasztalatot ad, amire sokszor még a sebészeknek is szükségük van pályakezdőként.

Éppen ezért lehet óriási durranás, ugyanis sok cég és szakember látja benne a potenciált. A jövőben ilyen eszközökön és technológia segítségével tanulhatnának meg műteni az orvosok, és anélkül tesztelhetnének le bizonyos helyzeteket, hogy a betegek életét kockáztatnák.

Az applikáció segítségével nem csak elkalandozhatok, hanem végezhetünk különböző beavatkozásokat.

A Sharecare fejlesztése elképesztően életszerű: kiváló minőségben mutatja meg, mi minden zajlik belsőnkben. Segítségével akár a kapott diagnózist is egyszerűbb lesz értelmezni.

Gondoljunk csak bele, hogy egy ilyen eszközzel ki lehetne egy olyan sebész generációt nevelni, akik még hatékonyabban végzik a munkájukat, mivel a technológia teljes mértékben a rendelkezésükre állt, és sokkal jobban el tudták sajátítani ezáltal a megszerzett elméleti ismereteket.

Az átlagemberek is fel tudják ezáltal vérezni magukat olyan tudással, melyre sosem tudni, mikor lesz szükségük az életben.

Nem mellesleg nagymértékben segíthet majd nekik is megérteni azt, hogy az orvosok milyen beavatkozásokat szeretnének elvégezni rajtuk.

A szimulációs kísérletek pedig egy virtuális valóságba helyeződnének át, ahol akár új, kockázatos eljárásokat is tesztelni lehetne anélkül, hogy ez különösebben veszélyeztetné egyetlen beteg életét is.

Azt mondani sem kell, hogy hosszú még az út egy orvosok, és sebészek által is elfogadott tökéletes programhoz, de a tendencia, és a technológiában rejlő potenciál nagyon kiaknázatlan.

A sebészetet alapszinten reformálhatja meg, és sokkal magasabb szintre tudja majd emelni a hatékonyságot.

Egyes jövőkutatók szerint az ilyen VR rendszereken nevelkedett profi sebészek világa 50-60 év múlva egészen biztosan be fog köszönteni mindennapjainkba, de az optimistább becslések szerint a technológiai fejlődés egyre gyorsuló üteme miatt 20 évet sem kell talán erre várnunk.

technológia technika egészség egészség megelőzés egészségügy virtuális valóság


Megtekintések száma: 38117





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet