Egyesített erővel kutatja az idegeneket Musk és a NASA: küszöbön a földönkívüliek felfedezése?

2021. február 16., kedd




Érdekes, messzemenő bejelentéseket is tettek.

Houston — Micsoda csapat: a földönkívüli élet megtalálásáért összeállt az amerika űrügynökség, a NASA, valamint a milliárdos playboy Elon Musk és űrcége, a SpaceX.

Ugyan a két szervezet dolgozott már közös projekteken, ám hasonló feladatra még sosem vállalkoztak közös erővel: a cél ugyanis az, hogy végre megcáfolhatatlan bizonyítékot szerezzenek a Naprendszeren túli élet létezésére. 

Ennek érdekében kifejlesztettek egy speciális teleszkópot, amelyet a SPHEREx elnevezésű küldetés keretein belül juttatnak a világűrbe.

A szerkezet segítségével több mint 100 millió csillagot és 300 millió galaxist vizsgálhatnak meg a kutatók, így kiszűrhetik a világegyetem azon pontjait, ahol potenciálisan olyan bolygók jöhettek létre, amelyeknek a felszínén víz vagy akár élőlények is lehetnek. 

A 178 kilogrammos szondát várhatóan 2024 júniusában a kaliforniai Vandenberg légierő bázisán található Space Launch Complex 4E kilövőállomásról küldik az űrbe, méghozzá a SpaceX Falcon 9-es rakétájának fedélzetén. 

Az indítással kapcsolatos teendőket az amerikai űrügynökség irányítja majd a floridai Kennedy Űrközpontjából. 

A SPHEREx küldetés indításának teljes költsége megközelítőleg 100 millió dollár (28,8 milliárd forint) lesz.

„Szakembereink víz és szerves molekulák után kutatnak majd azokban a régiókban is, ahol gázból és porból születnek csillagok” – olvasható a NASA közleményében.

Ez a csodálatos küldetés egyedülálló adatok kincsestárát eredményezheti – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziók igazgatóságának egyik vezető munkatársa. – Sosem látott galaktikus térképet kaphatunk végeredményül, amely az univerzum történelmét is rögzíti.

A kudarcok sem kerülik el

A NASA megkeresése valószínűleg nem is jöhetett volna jobbkor a SpaceX-nek, mivel Elon Musk vállalatának meggyűlt a baja legújabb fejlesztésű csillaghajójával. 

Az SN9 nevű kísérleti rakéta első decemberi tesztrepülésekor hat és fél perccel a start után felrobbant, a baleset múlt kedden, az újabb tesztrepülés során megismétlődött. Igaz, a cég kijelentette, hogy sikerként könyvelik el a teszteket, de minden bizonnyal a folytatáshoz jól jön majd a NASA pénze is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3992





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet