Egyre instabilabb az Alpok

2017. január 26., csütörtök




A klímaváltozás hatásait már az Alpok is megsínyli. Az egyik legnagyobb gleccserének szerkezete annyit romlott, hogy nem megközelíthető. Az Alpok teljes szerkezete instabillá vált?

Egyre drámaibb a helyzet a globális klímaváltozás hatása a környezetre, és lassan már az egész bolygón érezteti hatását.

Nem elég, hogy instabillá váltak a sarki jégtakarók, és a jelek és hírek szerint elkezdtek belülről és alulról is olvadni, széttöredezni, de úgy néz ki, hogy a magasabban fekvő hegyes területeket fedő hó, és jégtakarók sem a régiek.

Most nagy sebességgel csúszik az Aletsch, vagyis az Alpok egyik legnagyobb gleccserének a lejtője, és emiatt alig egy év működés után be kellett zárni egy helyi kötélpályát.

Az ok egyértelműen az, hogy a gleccser a klímaváltozás hozta meleg miatt elkezdett visszahúzódni.

De pontosan miért válik így egyre ingatabbá az Alpok? Úgy, hogy nemes egyszerűséggel kifejezve a jég tartja a hegy anyagának egy részét össze.

Vagyis a jégpáncél visszahúzódásának hatására a hegy szerkezete megbomlik, ráadásul az olvadó jégből beszivárgó víz ezt fel is lazítja.

Eddig ezt egy lassú, alig észrevehető folyamatnak vélték. Annyiban igaz is, hogy az 1990-es évek elejéig a Moosfluh is évi 1 centiméternél kevesebbet csúszott a völgy felé.

Az évtized közepétől kezdve egyértelműen felgyorsultak mind a globális események, mind helyi szinten a folyamatok, és a gleccser extrém mértékben kezdett el olvadni. A lejtő lábánál 2005-ig egy nagyjából 5000 köbméteres kőzettörést észleltek, 2011 óta több sziklaomlás történt, tavaly pedig 2,5 millió köbméter.

Az Altesch-gleccsert az aAlpok leghosszabb, 23 kilométeres szakaszának tartották eddig, de ez alig egy-két év alatt teljesen semmivé lehet.

Hihetetlenül aggasztó, hogy milyen ütemben zajlik a klímaváltozás pusztító hatása. Ez azt jelenti, hogy a jövő évtizedeiben teljesen megváltozhat a Föld arculata.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 26251





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet