Egyre terjed a pestis a világban: komoly világjárvány indulhat meg, mely megtizedeli fajunkat?

2017. november 29., szerda




Számtalan helyen egyre több előjele van egy esetleges kataklizmának.

Egyre inkább terjed a pestis a világban? Komoly esély van rá, hogy az egyelőre egymástól elszigetelt gócpontok idővel összefüggnek majd, és megkezdődik az emberiség harca újra a korábbi évszázadok legbrutálisabb kórokozójával.

A pestisről sokáig azt gondolta az ember, hogy a múlt századok egyik rettegett, de letűnt betegsége.

2017-ben a szokottnál jóval előbb tört ki a járvány, ráadásul új területeken, városi környezetben is egyre gyakoribb. Váratlanul sokan betegedtek meg tüdőgyulladásos pestisben, ami rendkívül könnyedén terjed emberről emberre.

Egyes szakemberek komolyan aggódnak. Szerintük a jelenlegi tendenciákat figyelembevéve évekre lehetünk attól, hogy egy már megállíthatatlan járványhullám törjön ki.

A bubópestis lappangási ideje néhány órától egy hétig terjed. Tünetei: orrvérzés, bizonytalan járás, láz, fejfájás és végtagi fájdalmak, erős betegségérzés, tompaság, nyugtalanság, leállíthatatlan halandzsázás, fényérzékenység, tudatzavar.

A nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmas csomók alakulnak ki, melyek akár tíz centiméter átmérőjűek is lehetnek. A nyirokcsomó bevérzései miatt kékes-feketés színűek, és előbb-utóbb kicsattannak.

A kétnapos első lázhullám után a második már legtöbb esetben halálos. Ha valaki kibírta a hullámokat, és a gennyes csomók kifakadtak, akár túl is élhette. A bubópestises betegeket könnyű felismerni, mivel a testüket sötét színű, különböző nagyságú duzzanatok csúfítják.

Alig öt év alatt 20 millió európai halt meg -más, nem hivatalos jelentés szerint majdnem 100 millió -, ezt a hatalmas veszteséget csak 150 év alatt heverte ki Európa. A városok elnéptelenedtek, ami akadályozta a termelés és a gazdaság helyreállását.

Londonban rengeteg tetem található a Föld alatt, a metróalagutak mélységében, ahol még a vírus megmaradhatott egyes maradványokban.

Azt beszélik, hogy egyes metróállomások közvetlenül tömegsírok mellé épültek, melyekben több száz, vagy több ezer, a pestis általi halált halt áldozat csontjai nyugszanak.

Az építkezések ezeket megbolygathatták már a múltban, vagy bolygathatják meg a jövőben...

Madagaszkárban is nagymértékű terjedésről számoltak be. Az WHO - Egészségügyi Szervezete - egyre inkább elkezdett aggódni a pestist illetően.

Több mint 2000 ember fertőződött meg a pestis valamilyen formájával augusztus 1. és november 22 között.

A WHO igazgatója elmondta, hogy a pestisszezon jövőév áprilisáig fog tartani, így minél előbb kell reagálni az új betegekre, ugyanis, ha nem kezelik időben a pestist, akár 24 óra alatt képes végezni a fertőzöttel.

Eddig 202 áldozatot szedett a kór, ami évente átlagosan 400 embert betegít meg és terjedése leginkább az influenzáéhoz hasonlítható.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód betegségek pestis világjárvány kataklizma járványok


Megtekintések száma: 57041





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet