Elképesztő! Fekvőtámaszokat képes csinálni a robot és még izzadni is tud!

2016. október 16., vasárnap




A robotika új, bámulatos szintre lépett. A Kengoro névre keresztelt humanoid robot képes fekvőtámaszokat nyomni, és még a szó szoros értelmében meg is izzad utána!

A robotika jövőbeli nagy kérdése, hogy mihez kezdjenek az emberek a technológiával, az új gépekkel, a robotokkal .

A robotika jelenlegi robbanásszerű fejlődése elképesztő, előre nem kiszámítató beláthatatlan fejleményeket hozhat a következő évtizedekben.

A tudományág annyira gyorsan fejlődik, hogy ma még talán felfogni sem tudjuk, hol fog a robotika tartani 10-15 év múlva. Hiszen ma már mesterséges intelligencia kezdemények léteznek, melyek képesek sakkban és számolásban megverni az emberi agyat.

Olyan chatrobotok is vannak, melyekkel úgy tud elbeszélgetni az ember, hogy talán észre sem veszi, hogy nem egy hús-vér emberrel kommunikál.

Arról nem beszélve, hogy az androidok ma már olyan külső borítást is kaphatnak, melyek megszólalásig hasonlítanak egy igazi ember kinézetéhez.

Most egy újabb dologgal és fejlesztéssel sikerült sokkolni a tudományos és technológiai világot.

Olyan robotot alkottak, mely képes nem csak fekvőtámaszokat elvégezni, de még meg is izzadni közben. Igen, nem elírás: a robot valóban képes izzadni, méghozzá nem is akárhogyan!

A Kengoro névre keresztelt robotot már fejlesztik egy ideje.

A Japán találmányon rengeteg ottani neves és rendkívül tehetséges mérnök dolgozott, mire sikerült megalkotni egy működőképes verziót.

A Tokiói Egyetemen megalkotott eszköz képes fekvőtámaszokat csinálni, és izzadni. Az izzadás ugyanakkor nem csak valami látványos show elem. Ugyanaz acélja, mint az embernél.

A fekvőtámaszok elvégzésekor ugyanis a mechanikus motorok túlmelegednek, a robot pedig folyadékot, izzadtságot állít elő, hogy ezzel hűtse az egyes alkatrészeket.

A keletkezett robotikus izzadtság aztán amikor létrejön, pillanatok alatt el is párolog, hogy beinduljon a hűtés, így a szerkezetről nem fog azért szakadni a víz, mint egy túlsúlyos emberen néhány fekvőtámasz után.

Ez a fejlesztés egyértelműen nagy lépés afelé, hogy emberibb robotokat hozzunk létre.

Előbb-utóbb ugyanis majd olyan humanoidokat tudunk előállítani mesterséges intelligenciával felvértezve, melyek nem csak érzéseket tudnak majd kimutatni, de képesek lesznek izzadni, sírni, vagy akár emberbőrbe bújba szakállat vagy hajat növeszteni.

Persze ezt még a távoli jövőnek érezzük, de ha a jelenlegi ütemben halad a tudomány és a robotika fejlődése, akkor 15-20 éven belül ez már valósággá válhat.

tudomány technológia technika robotika


Megtekintések száma: 33135





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet