Elképesztő felfedezés az anyatejjel kapcsolatban

2017. április 25., kedd




A kutatók is megdöbbentek, amikor kísérleteket végeztek az anyatejjel...

Hihetetlen, de az orvosok a természetes anyatejben leltek rá egy olyan proteinre, mely képes legyőzni a legerősebb, legellenállóbb baktériumokat is.

[dropcap]M[/dropcap]inden évben közel 50.000 amerikai hal meg antibiotikum rezisztens (antibiotikumoknak ellenálló) fertőzések miatt. Ez a szám közel évi 10 millióra rúghat majd 20150-re, ha nem tesz valamit az orvostudomány.

Az utóbbi években egyre ellenállóbb baktériumokról érkeznek hírek, és egyre gyakrabban hallani, hogy közeleg az antibiotikum utáni kor, vagyis az az időszak, amikor a betegségeket okozó baktériumokra többé nem hatnak a ma ismert gyógyszerek.

A probléma súlyos, de egyre nagyobb figyelmet is kap.

A kutatók az elmúlt néhány évben találtak már gyógyíthatatlan trippert, szuperbaktériummá váló E.colit, ellenálló szalmonellát, és számos más, ismert kórokozó felturbózott változatát.

Vagy éppen konkrétan antibiotikum-evő baktériumot.

Nincs azonban minden veszve, ugyanis a kutatók egy csoportja új hatásmechanizmuson alapuló antibiotikumokon kísérletezett az elmúlt években, és meglepő eredményeket sikerült elérniük.

Egy friss tanulmány szerint az anyatejben található laktoferrin nevű protein lehet a baktériumok elleni harc végső megoldása. A vegyület hatására ugyanis az antibiotikum rezistens baktériumok is elpusztulnak.

Ez a protein felel az anyaméhben azért, hogy a magzatot megvédje a különböző fertőzésektől és vírusoktól.

Most, hogy a protein fragmentáció teljesen fel lett térképezve, a tudósok képesek lehetnek a következő lépésben egy olyan új antibiotikumot kifejleszteni előle, ami megöli az eddig antibiotikum ellenálló baktérium törzseket is.

tudomány egészség orvostudomány egészség megelőzés


Megtekintések száma: 398629





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet